Guarana: De superfood die helpt met afvallen

Eerder schreef ik over MKBM Slimming Powder, een speciale formule die je helpt met afvallen. In deze blog ga ik dieper in op één van de hoofdbestanddelen van dit superpoeder: Guarana. Je leest in deze blog de vele gezondheidsvoordelen die guarana heeft en hoe het je ondersteunt tijdens het sporten en afvallen.

Wat is Guarana?

Guarana is een klimplant die vooral in het Amazonegebied in Brazilië groeit. Het woord ‘guarana’ is afgeleid van het inheemse woord ‘wara’ná’ wat afkomstig is van de Tupi-Guarani stam uit het Amazone gebied. In deze stam vervult guarana een heilige en speciale rol als krachtige en magische plant. De plant bevat een vrucht die ongeveer dezelfde grootte heeft als een boon en wel wat wegheeft van een oog. De zaden worden geroosterd en vermalen tot een fijn poeder wat natgemaakt en gedroogd wordt in de zon of op een vuur.

Wat voor effect heeft guarana in je lichaam?

Guarana is bewustzijn verhogend en het geeft een flinke energie boost aan je lichaam, onder andere omdat het veel cafeïne bevat. Het bevat zelfs meer cafeïne dan koffie, ongeveer 2 tot 3 keer zoveel. Bij een hele hoge inname geeft het euforische gevoelens en is het libido verhogend. Beide zijn redenen dat guarana populair was in de dancewereld.

Er zijn meerdere onderzochte gezondheid en performance voordelen aan het nemen van guarana. Als je guarana neemt verbetert het je geheugen, je concentratie, je stemming
en je organiserend vermogen. Ook is guarana een pijnbestrijder, het helpt met name
goed bij hoofdpijn en gewrichtspijn. Guarana is rijk aan antioxidanten: dit zijn bestanddelen die beschadigde cellen in het lichaam helpen voorkomen. Het heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen waardoor het ondersteunt bij ontstekingsziekten. Guarana is dus een echte superfood!

Hoe helpt guarana bij het sporten?

Omdat guarana je alertheid en concentratie verhoogt en je bovendien een energieboost geeft heeft het een positief effect op je sportprestaties. Uit onderzoek blijkt dat guarana oxidatieve stress in je lichaam tegengaat omdat het bomvol antioxidanten zit. Dit doet guarana door het voorkomen van opbouw van melkzuur in je spieren, wat een van de oorzaken van spierpijn is. Hierdoor ben je in staat langer te sporten en herstellen je spieren sneller.

Hoe helpt Guarana bij het afvallen?

Guarana versnelt je spijsvertering of metabolisme waardoor je lichaam beter in staat is om sneller vetten te verbranden en af te vallen. Dit gebeurt doordat guarana warmte in je lichaam aanmaakt: dit proces heet metabolische thermogenese. Dit is een normaal proces van de stofwisseling wat helpt het opgeslagen vet in je lichaam om te zetten in energie.
Guarana zou dit nog effectiever doen dan de cafeïne in koffie. Er zijn zelfs studies die aantonen dat guarana genen kan onderdrukken die de productie van vetcellen bevorderen en de genen bevorderen die de productie vertragen.

Wil jij ook graag sneller afvallen?

Zowel guarana en nog veel meer andere ingrediënten die je ondersteunen tijdens het afvallen vind je in onze MKBM Slimming Powder. Klik hier voor de MKBM Slimming Powder!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5714807/
https://www.mdpi.com/2072-6643/5/9/3589
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2297424/
https://www.nature.com/articles/0801539
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2016/fo/c6fo00513f/unauth#!divAbstract
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561405001366
https://www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.1139/H08-130#.XgdCAS1x86g
https://www.zamnesia.nl/content/364-guarana
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-277X.2001.00290.x
https://www.researchgate.net/publication/287426445_Guarana_effect_on_inflammatory_and_antiinflammatory_cytokines_is_influenced_by_Ala16Val-SOD2_gene_polymorphism