Intermittent fasting, gunstig voor je gezondheid en je gewicht

Het is de start van de Ramadan, de negende maand op de islamitische kalender waarin moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten en eten en drinken als de zon onder is. Wist je dat er verschillende manieren zijn om te vasten? Intermittent fasting is een methode die steeds populairder wordt. Wat is het precies, hoe doe je het en is het eigenlijk goed voor je? In dit blog ga ik hier dieper op in.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting (IF) of periodiek vasten is een methode waarbij je aaneengesloten periodes van niet eten afwisselt met periodes waarin je wel eet. Het gaat hierbij niet zozeer over wat je eet maar vooral wanneer je eet. Tijdens een periode van vasten mag je wel drinken (met uitzondering van bijvoorbeeld frisdrank). Vasten is iets wat ver teruggaat in de tijd. Dit komt onder andere omdat onze verre voorouders periodes zonder voedsel door moesten komen, omdat het er simpelweg niet was. Ons lichaam is dus gewent aan een periode niet eten. Sterker nog, het is natuurlijker dan steeds maar blijven eten. Ook in verschillende religies wordt er regelmatig gevast voor religieuze en/of spirituele redenen. De Ramadan is hier een bekend voorbeeld van.

De effecten van intermittent fasting

Maar wat doet IF dan precies voor je lichaam en gezondheid? Uit dierenstudies blijkt dat IF de stofwisseling kan verbeteren en hierdoor het risico op (extreem) overgewicht en chronische ziektes als diabetes verminderd. Uit dierenonderzoek blijkt ook dat IF een gunstig effect heeft op bestaande condities als hart- en vaatziektes, kanker en neurologische aandoeningen als Alzheimer. Ook blijkt dat bijna alle IF protocollen leiden tot (licht) gewichtsverlies (er vanuit gaande dat je niet enorm veel calorieën eet tijdens de eet periode). Het gewichtsverlies is niet aangetoond groter dan je ziet bij bijvoorbeeld een aangepaste manier van eten of een dieet. Om de dag vasten blijkt naast gewichtsverlies te zorgen voor lagere concentraties glucose en insuline, wat heel gunstig is voor je gezondheid.

Als je vast starten er reparatie processen in je cellen waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en je cellen gezonder blijven. Je lichaam krijgt als het ware de kans om op te ruimen als het niet met eten verteren bezig hoeft te zijn. De uitdrukking van je genen wordt beïnvloed, waarbij de genen voor een gunstige gezondheid meer worden aangesproken. Ook blijkt uit een onderzoek dat IF kan bijdragen aan verminderen van ontstekingen, de belangrijke veroorzaker van veel chronische ziektes. Kortom, er zijn veel positieve effecten waar te nemen voor je gewicht en je gezondheid als het gaat om vasten.

Verschillende intermittent fasting methoden

Hoe pak je IF aan in je dagelijks leven? Er zijn verschillende manieren om IF toe te passen tijdens je dag of week. De bekendste manier is de 16/8 methode. Het idee is om in een tijdsbestek van 24 uur 16 uur te vasten. Je stopt dan bijvoorbeeld om 18.00 ’s avonds met eten en begint de volgende dag weer met eten om 10 uur ’s ochtends. Een andere bekende methode is whole day fasting. Je vast dan elke week een hele dag (of twee dagen). Ook heb je alternate day fastingwaarbij je bijvoorbeeld 24 uur eten afwisselt met 24 uur vasten of een andere verhouding zoals 12 uur eten en 36 uur vasten. De 16/8 methode is de populairste omdat het op de langere termijn goed vol te houden is.

Het is handig om te beginnen met een methode die jou aanspreekt, bijvoorbeeld de 16/8 methode. Zorg tijdens het vasten dat je op de signalen van je lichaam let. Misschien is periodes niet eten niet (meteen) prettig voor jou, en wil je beginnen met het overslaan van een maaltijd om te kijken hoe dat voelt. Forceer jezelf niet om te vasten tot je bijna flauwvalt! Doe het op een liefdevolle manier voor jezelf en je lichaam. Weet je niet zeker of vasten goed is voor je of heb je een bepaald doel dat je wilt realiseren? Vraag vooral hulp aan een expert.

Een fijne aanvulling tijdens het vasten voor meer energie en het tegengaan van een hongergevoel kun je MKBM Slimming Powder gebruiken. Meer informatie lees je hier!

https://www.fit.nl/voeding/intermittent-fasting
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26135345
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193152441400200X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946160/
https://www.annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev-nutr-071816-064634#_i24
https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089990071630226X
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1568163716302513
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24048020
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2622429/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17291990/