Kurkuma, de voordelen op een rij!

In deze blog geef ik je een overzicht met daarin de belangrijkste voordelen van kurkuma, want niet voor niets wordt kurkuma al duizenden jaren toegepast binnen de Chinese- en de Ayurvedische geneeskunde. Binnen de Ayurveda wordt kurkuma ofwel geelwortel omschreven als een apotheek!

Wat is kurkuma?

Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd en is de wortel van een plant. De plant is familie van de gemberplant en dankt zijn naam aan de gele kleur van de wortel. Kurkuma heeft verschillende bestanddelen die vallen onder de curcuminoïden. De drie belangrijkste zijn diferuloylmethaan, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Curcumin (diferuloylmethaan) is in de afgelopen jaren het meeste onderzocht en je zult het niet geloven, maar de curcumin heeft meer dan 1000 positieve effecten voor onze gezondheid.

Welke positieve effecten?

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van kurkuma zijn de sterke anti-oxidatieve en de ontstekingsremmende eigenschappen. En, wat nog veel interessanter is, is dat je kurkuma zowel preventief als curatief kunt gebruiken. Met andere woorden: ter voorkoming van klachten en wanneer je klachten ervaart.

Bij heel veel klachten en ziektes speelt een ontsteking een grote rol. Zo’n grote rol, omdat mensen veelal chronische ontstekingen ervaren die zelfs leiden tot welvaartsziekten. Voorbeelden hiervan kunnen o.a. MS, Crohn, Colitus Ulcerosa, Diabetes (1 & 2), Depressie en Hooikoorts zijn.

Hieronder een bondig overzicht met voordelen van kurkuma:

1)Kurkuma beschermt de lever
Bij inname van kurkuma wordt de lever beschermt tegen een aantal giftige stoffen en wordt de uitscheiding van gal en cholesterol gestimuleerd. Gal is nodig voor een goede vetvertering. Doordat de vetvertering wordt verbeterd heeft dit ook een positieve uitwerking op de opname van vet oplosbare vitamines. Zoals vitamine A, D, E en K. Kurkuma ondersteunt ook in de oplosbaarheid van gal, waardoor kurkuma juist ook kan worden geconsumeerd preventief tegen galstenen.

2) Oogontstekingen
In een onderzoek waarbij 32 patiënten drie keer per dag kurkuma innamen werd vastgesteld dat na 12 weken bij 86% de werking van kurkuma effectief was. Het was zelfs net zo effectief als een behandeling met corticosteroïden. Dit is een ontstekingsremmend medicijn.

3) Verminderen van mondproblemen
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kurkuma ook ontstekingen voorkomt in ons mond. Je kunt dan denken aan tandplak, tandvleesontstekingen en het verminderen van kiespijn. Je kunt hiervoor spoelen met in water opgeloste kurkuma olie. Pijn en zwellingen kunnen hierdoor afnemen en de ontsteking verminderen.

4) Een anti-kanker werking
Kurkuma versterkt de werking van een behandeling bij kanker, zoals chemotherapie en bestraling. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij de behandeling van tumoren en kanker bij dieren werd ondersteunt met het gebruik van kurkuma. Daarnaast kan kurkuma een bijdrage leveren bij het tegengaan van uitzaaiingen bij huidkanker. Hoe kan dit? Kurkuma heeft een directe en indirecte antioxiderende werking. In Jip en Janneke taal uitgelegd helpt kurkuma de cellen van ons lichaam in het uitschakelen van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn giftige stoffen die onze cellen aantasten en kapot maken.

5) Misselijkheid en spugen bij zwangerschap
De inname van kurkuma geeft een rustgevende werking op de maag, waardoor misselijkheid en het spugen tijdens bijvoorbeeld de zwangerschap afneemt. Daarnaast bleek uit onderzoek dat kurkuma een grote rol speelt bij het genezen van maagzweren.

6) Bescherming tegen hart- en vaatziekten
Een betere doorbloeding en een beschermend effect op ons cardiovasculaire systeem. Ook hier draagt het preventieve gebruiken of eigenlijk de inname van kurkuma aan bij. Kurkuma heeft een cholesterolverlagend effect doordat een verminderde opname van cholesterol in de darmen wordt gecreëerd. Daarnaast wordt de cholesterol omgezet in gal in de lever.

7) Remt de groei van bacteriën, schimmels en parasieten
Als alle voorgaande gezondheidsvoordelen je nog niet overtuigd hebben van het belang van kurkuma voor ons welzijn dan is deze laatste het wel. Kurkuma remt de groei van bacteriën, schimmels en parasieten