Magnesium: van energieleverancier tot geheugenexpert

Magnesium staat bekend als één van de belangrijkste mineralen. Het mineraal draagt ook de benaming ‘’vonk van het leven’’ of het ‘’anti-stress mineraal’’. Magnesium is namelijk betrokken bij meer dan 300 processen in het lichaam, waarbij het vooral gaat over energieoverdrachten. Een echte alleskunner! Lees hieronder meer over de belangrijkste functies van magnesium.

Voordeel 1: Vrijmaken van energie uit jouw voeding

Magnesium komt voor in elke cel van ons lichaam. Het mineraal helpt bij het vrijmaken van energie in de mitochondriën van onze cellen. De mitochondriën zijn onderdelen in de lichaamscellen die energie produceren. Deze energie halen ze uit voedingstoffen die wij binnenkrijgen, vooral koolhydraten en vetten zijn hierbij belangrijk. Magnesium ondersteunt deze lichaamscellen in het vrijmaken van de essentiële levensenergie. Deze energie gebruiken wij namelijk voor het laten functioneren van diverse lichaamsprocessen.

Voordeel 2: Ondersteunen van de spierfunctie

Naast de vorming van de spieren is magnesium ook belangrijk voor de werking van de spieren. Zoals al eerder benoemd, is magnesium onmisbaar voor de energieoverdrachten in de cellen. Dat geld ook voor de spieren. Magnesium zorgt voor een soepele overdracht van de zenuwprikkels, spierstofwisseling en voor het herstellen van de spieren na inspanning.

Voordeel 3: Versterken van het geheugen

Uit onderzoek is gebleken dat magnesium een onmisbare rol speelt in het aangaan van verbindingen, in de hersenen. Het verbetert de kracht en plasticiteit van de synapsen in de hippocampus. Dit hersendeel is betrokken bij de regulatie van stress, ruimtelijke oriëntatie en opslag van informatie in het geheugen. Door voldoende magnesium te nemen gaat het energietransport binnen deze hersencellen sneller. Zo versterk je het kortetermijngeheugen én het langetermijngeheugen. Ook heeft dit mineraal een positief effect op het concentratievermogen.

Hoe herken je een magnesium tekort?

 • Vermoeidheid, prikkelbaar en futloosheid
 • Concentratieproblemen
 • Spierkrampen
 • Hoge bloeddruk

In welke voedingsmiddelen vind ik magnesium?

Magnesium is een mineraal. Een mineraal kan ons lichaam niet zelf aanmaken, dus moeten we voldoende magnesiumwaarde uit onze voeding halen. Hieronder een overzicht met voedingsmiddelen je kan raadplegen, voor het verhogen van je magnesiumgehalte:

 • Amandelen
 • Spinazie
 • Avocado
 • Peulvruchten
 • Volkorenbrood
 • Tonijn
 • Bananen

Wist je dat MKBM een gloednieuwe Slimming Powder heeft ontwikkeld met magnesium? Deze kun je hier bestellen. Liever op een andere manier aan je magnesium komen? Bekijk dan onze MKBM Meal Shakes met magnesium of het MKBM Himalaya Magnesium Badkristallen voor in je (voeten)bad.