Paardencoaching: Op weg naar bewustwording

Ongeveer 4 jaar geleden heb ik een verschuiving meegemaakt in mijn bewustzijnsproces. De aanleiding was een paarden coaching sessie bij Tieneke in Drenthe. Eerder schreef ik daar een blog over (lees hier).

Ondanks mijn levenslange ervaring met paarden had ik me  nog nooit gerealiseerd wat ze kunnen doen om je in zichten te geven. Tijdens de sessie bracht het paard naar boven wat mijn drijfveer al die jaren was geweest: ik wilde gezien worden!

Ik voelde het antwoord vanuit mn wortel chakra via  mijn buik naar boven komen en opeen hoorde ik een stem : je wilt gezien worden!Eerst had ik eerst zoiets van: “Hoe bedoel je ‘gezien worden’? Ik word toch gezien? Kijk eens wie ik ben, wat ik gedaan heb!” Maar toen de stem van mijn ego naar de achtergrond verdween, drong het tot me door. OMG, alles wat ik heb, is juist het resultaat van het diepe verlangen om gezien te willen worden.

 

Deze sessie is levens veranderend voor mij geweest. In de daaropvolgende jaren ben ik aan de slag gegaan met dit thema.  “connecting the dots” zoals Steve Jobs dat zo mooi vertelde gebeurd achteraf en niet vooraf.

Het viel allemaal op zijn plaats. Plotseling zag ik waarom ik jarenlang uitgeput was omdat ik iedereen wilde helpen, en waarom een huis van 720 vierkante meter nog steeds niet genoeg was. Het maakte niet uit of ik 10k of 300k op mijn rekening had staan, het was nooit genoeg.

Ik begon met Ayahuasca en eindigde uiteindelijk bij systeemcoach Els van Steijn, waar ik afgelopen maand mijn laatste sessie mee had. Nadat ik ontdekte waar het vandaan kwam (een afwezige vader), kon ik aan de slag met mezelf. Ik heb alles aangepakt en heb er ook nog een NLP-opleiding achteraan geplakt. Tijdens een van de opdrachten bij NLP om open vragen te stellen in plaats van oplossingen aan te dragen, besefte ik dat ik nog niet was waar ik moest zijn, en ik ging nog even door: EMDR, meditatie, psilocybine – alles werd steeds duidelijker. Waarom ik mannen aantrok die een moeder zochten en waarom mijn personeel aan mijn navelstreng vastzat. Het was allemaal een resultaat van de behoefte om gezien en gehoord te worden.

Het was een geweldig proces waar ik heel dankbaar voor ben. Mijn leven is drastisch veranderd. Niet alleen hoe ik mezelf zie, maar ook hoe ik anderen kan laten zijn wie ze zijn. Ik ervaar meer rust, meer geluk. Mijn gezin is meer in balans de relatie met mn kinderen is geweldig en ik ontmoette de liefde van mijn leven en kocht twee paarden. Ja paarden, want hier wil ik meer mee doen. Als één sessie zo levens veranderend kan zijn, waarom weten zo weinig mensen dit dan? Dit moeten we van de daken schreeuwen.

 

DE KEULSE WEG

Na een introductieopleiding bij Hester Selbeck in Spanje, besloot ik ervoor te gaan en de opleiding tot paardencoach aan de Keulseweg te volgen. Terwijl ik me inschreef, worstelde ik met de vraag: waarom wil je nu zo graag paardencoach worden?
Toch besloot ik me in te schrijven. Ik kreeg een boekwerk aan vragen met de strekking of er nog persoonlijke thema’s naar boven konden komen waar de opleiding van op de hoogte moest zijn. Ik geloofde dat ik al mijn thema’s wel helder en onder controle had en vulde overal nee in.

Raymond is samen met zijn vrouw de oprichter van de Keulseweg. Hij is een van onze leraren en ik ben onder de indruk van zijn manier van lesgeven. Ik hang aan zijn lippen en baal stiekem altijd een beetje als we een andere leraar hebben. De rust die hij uitstraalt is geweldig en met zo weinig woorden weet hij me iedere keer diep te laten nadenken over mezelf. Toen ik een half jaar geleden aan deze opleiding begon, dacht ik dat ik het stukje “gezien worden” zo goed als had opgeruimd en dat ik genoeg had aan mezelf zien. Ik dacht dat ik nu alles wat ik deed niet meer vanuit dat thema deed, vooral na het systemische werk met Els waarbij ik mijn vader had aangenomen was ik er van overtuigt dat het klaar was.

Tijdens deze opleiding leer je constant bewust te zijn van jezelf: waarom doe ik dit, waarom voel ik me zo, enzovoort. Ik moet elke week een oefensessie doen en had een oproep op Instagram geplaatst. Ik kreeg zoveel aanmeldingen dat ik wel vijf sessies per dag zou kunnen doen, maar ik heb niemand gebeld. Ik bleef maar oefenen met familie en vrienden totdat ik daar eens naar ben gaan kijken. Waarom maak ik die afspraken niet?

Omdat ik bang was dat ik niet goed genoeg was. Het stukje gezien willen worden legt zo’n grote druk op perfectionisme. Gelukkig zie ik het nu heel snel waardoor  ik het ook weer snel los kan laten. Al met al is dit een thema dat me ver heeft gebracht maar waarvan ik nu blij ben dat ik het los kan laten.

Op een gegeven moment hadden we als activiteit een oefensessie waarbij ik de coach was en een medeleerling coachee. Zij koos het paard uit dat makkelijk was om mee te werken. Ik vroeg haar waarom ze voor dat paard had gekozen. Toen de coachee aangaf dat ze voor de makkelijkste weg koos, stuurde ik haar terug naar een paard dat moeilijk was (op dat moment was ik van mening dat dit een beter resultaat zou opleveren).

Toen we deze sessie later bespraken, zei Raymond tegen mij: “Voel je hoe dit jouw eigen agenda is? Jij wilt resultaat. OMG, ik doe het nog steeds. Ook als coach wil ik slagen en gezien worden.” Daarnaast gaat dat stukje over hoe een moeilijk paard voor beter resultaat levert ook over mij en niet over de cochee. Het is een uitdaging om niet in de projectie over overdracht te schieten maar het is geweldig als je ontdekt dat je dat doet en dus steeds beter wordt in dat niet meer te doen.

Tijdens deze opleiding leer ik zoveel meer over mezelf en hoe vaak er een eigen agenda schuilt in de dingen die ik doe.

De sessie was weer een mooie stap op weg naar nog meer bewustwording van dit patroon. De opleiding is de kroon op de eerdere NLP-opleiding die ik heb gedaan. Ik merk dat ik steeds minder sturend word en steeds meer met een open houding naar mensen kan luisteren zonder alles al in te vullen en of te veroordelen. Ik merk vooral dat de behoefte om het voor iemand uit te kauwen en in te vullen met de dag meer verdwijnt, wat enorm veel rust geeft en ook ruimte creëert voor een andere kijk op situaties en mensen.

Afgelopen weekend heb ik de derde sessie met mijn vriend gedaan en voor het eerst kan ik van mezelf zeggen dat ik een open houding had. Dit was wel een uitdaging omdat ik zijn thema’s goed ken en daardoor heel snel geneigd ben dingen in te vullen. Hierdoor is de kans  dat je de vraag achter de vraag mist.  Deze kwam tijdens de sessie heel snel naar boven en toen was ik toch wel trots op het resultaat. Ik heb na afloop wel tegen alle regels in nog even na ge praat. 🙂 want dat is iets wat je eigelijk niet hoort te doen. Paarden coaching is een ervaring gerichte sessie waarbij het 80% ervaren is en 20% praten.

Ik ben dankbaar voor deze opleiding en kan hem iedereen aanraden die denkt aan de opleiding tot paardencoach.

 

Nu wil ik nogmaals aan jullie vragen of er iemand is die een oefensessie met mij wil doen?

Ik zit in Purmerland en wil de donderdag gaan inplannen voor oefensessies. Mail mij op pr@mykillerbodymotivation.com met als onderwerp paarden coaching. Ik heb nog wat klasgenoten die ook nog oefensessies moeten doen. Check of er een in je regio bij zit.

Elina in Midden Beemster
elinaboeren@hotmail.com

Marieke in Amsterdam
mtadeleeuw@gmail.com

Erna Akersloot
Erna.van.vegten@gmail.com

Anouk in de Achterhoek
Anouk_wassink@hotmail.com

Helma in de Achterhoek

info@wingss.nl

 

Meer informatie over de opleiding aan vind je hier