Patronen doorbreken?

Je komt thuis na een drukke en intense dag. Je hoofd zit vol en je voelt de druk van dat er nog veel werk op je ligt te wachten. Je moet koken, maar kan niet bedenken wat en je hebt honger. Je trekt de kast open en zoekt naar iets wat je kan eten. Je pakt een koekje en zoekt verder naar wat je kan koken. Je kookt snel en gaat door met je werk. Je eet terwijl je werkt, onbewust en ongemerkt eet je je eten op. Dan schrik je op, de tijd is omgevlogen,  het is al 21.30. Je sluit je werk af en doet je laptop dicht. Je zit nog vol onrust en maakt wat thee voor jezelf klaar. Je hebt gegeten, maar voelt nog steeds een leegte en honger. Dus neem je er nog een koekje bij, nog een en nog een. Rond 22.30 schenk je je zelf nog een wijntje in om te ontspannen, want je voelt je akelig, onrustig en gejaagd. Je pakt er wat te knabbelen bij en voor je er erg in hebt is je wijn op, je knabbels zijn op en het is 23.30. Het is tijd om je bed op te zoeken, de dag is voorbij, maar de voldoening waar je naar verlangt, die mis je. Je voelt een te volle maag, en verder een  leegte, lusteloosheid en vermoeidheid. Ontevreden kruip je in je bed, met het voornemen alles gaat morgen anders.

Drukte

De drukte van de dag, van je leven, beheerst onze planning vaak. Het eerste wat we opofferen is goede zelfzorg. Tijd nemen om te schakelen, tijd nemen om echt te ontspannen, tijd nemen om te bewegen, te koken, echt je vrienden te ontmoeten.

Emoties

Doordat we geleefd worden raken onze gevoelens over de toeren. Je emoties lopen hoger op het gevolg is vaak dat je kiest voor een quick fix om ze wat te stillen en dempen. Eten legt een laagje over je gevoelens heen, een perfecte oplossing voor nu dus. Helaas ontstaat er dan een ander negatief gevoel. We voelen ons ontevreden over ons lichaam, onze conditie leidt er onder en ons welzijn gaat achteruit. En de werkelijke problemen zijn niet opgelost.

Ik heb Fajah leren kennen rond het herschrijven van haar boek het Killerbody Dieet. Ik ben onder de indruk hoe eerlijk zij is. Hoe ze bereid is om kwetsbaar te zijn, om daarmee iedereen verder te helpen in het zoeken naar een gezond leven en gelukkig leven. Zij heeft afgelopen jaren ontdekt dat een dieet geen antwoord is om patronen te doorbreken. En tegelijk dat een gezond levensprogramma, je kan helpen in onrustige tijden. Het is een eer om met haar te mogen samenwerken, zodat iedereen zijn patronen leert doorbreken en weer kan genieten van eten en bewegen.

Patronen doorbreken

Om patronen te doorbreken zijn er een aantal stappen die je kan maken om een begin te maken:

  • Bepaal je intenties. Dus ontdek wat je echt wilt, wat heeft waarde voor jou?
  • Neem door de dag heen tijd om je aandacht naar het nu te brengen. Observeer hoe je je voelt, wat er om je heen gebeurd en wat je nodig hebt. Ik daag je uit doe dit zonder oordeel.
  • Plan je zelfzorg, plan je maaltijden in chaotische tijden, plan rust, plan sociale activiteiten en plan je beweging.
  • Maak het jezelf makkelijk, leg de lat niet te hoog, maar knip alles wat je wilt in kleine stapjes. Focus niet op wat je wilt bereiken, maar op de kleine stapjes die je wel kan zetten.
  • Geloof in jezelf en vertrouw jezelf.

Ik geloof dat jij kleine stapjes kan zetten om patronen te doorbreken. Je hebt de kracht in je. Misschien heb je hem nog niet gevonden, maar hij is er. Zoek en je zult vinden, is een belofte die ik vaak kreeg te horen in mijn leven. Deze geef ik jou ook!

‘Zoek en jij zal vinden. Houd hoop’

Bestel nu het nieuwste boek van Fajah, waarin wij hebben samengewerkt; Killerbody Lifestyle

Wil je meer weten over Henrike Weerstand, kijk op haar site of volg haar op Instagram