In deze blog lees je meer over de verschillende belangrijke vitaminen voor ons lichaam, hoe ze worden opgenomen in ons lichaam en welke supplementen zijn dan ook echt aan te raden! Baat het niet dan schaadt het niet? Of zit het toch iets anders in elkaar.
Vitamine C
Vitamine C ofwel ascorbinezuur is de bekendste vitamine en heeft ontzettend veel belangrijke functies in ons lichaam. Het is een antioxidant en het is nodig voor de vorming van bindweefsel, maar ook de opname van ijzer en het in stand houden van een gezonde weerstand. Vitamine C kunnen wij in ons lichaam niet zelf aanmaken en dat betekent dus dat we voor de hoeveelheid vitamine die ons lijf nodig heeft volledig afhankelijk zijn van het voedsel wat we eten en de vitamine C die daar dus in zit.
Vitamine B12
Cobalamine (vitamine B12) is voor de meesten van ons een bekende vitamine. Je hoort en leest er veel over. Vitamine B12 speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen, zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en is essentieel voor groei. In Nederland komt een tekort aan B12 niet heel vaak voor omdat er in onze voeding voldoende B12 te vinden is. En tegelijkertijd hebben vegetariërs en veganisten wel meer kans op een tekort omdat B12 van nature vooral terug te vinden is in dierlijke producten.
Vitamine D
is een groep vitaminen die oplosbaar zijn in vet en verantwoordelijk zijn voor de opname van calcium (een mineraal wat verantwoordelijk is voor gezonde botten en gebit) en fosfaat (een belangrijke grondstof voor de productie van voedsel) uit ons eten. Je hebt twee soorten vitamine D, vitamine D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). De meeste vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in onze huid aangemaakt. Je kan vitamine D ook binnenkrijgen via voeding. Een goede bron van vitamine D is vette vis en je vindt het in mindere mate ook terug in vlees en eieren. Ook wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine en bak- en braadproducten.
Wat doen ze voor onze gezondheid?
Vitamine C is van essentieel belang voor de aanmaak van collageen en andere bindweefsel moleculen. Wat betekent dan? Vitamine C ondersteunt ons lichaam dus in het gezond en elastisch houden van de bloedvaten. Je kunt dan denken aan gewrichten, pezen, huid, spieren (waaronder de hartspier), botten en bindweefsel. Juist heel belangrijk in herstelperiodes! Niet te vergeten is natuurlijk de werking voor ons immuunsysteem. Het ondersteunt het lichaam in het opbouwen en behouden van een goede weerstand!
Vitamine D3 speelt een hele belangrijke rol bij het behouden van gezonde botten. Zonlicht zorgt voor de productie van D3 in de huid en onze huid zorgt voor 80 tot 100% van onze vitamine D aanmaak. Er is ook steeds meer bewijs dat vitamine D al met een paar minuten zon per dag het immuunsysteem versterkt. Ook versterkt het je hart- en vaatstelsel en beschermt het tegen bepaalde vormen van kanker.
Teveel vitaminen, kan dat?
We denken vaak baat het niet dan schaadt het niet, toch? Maar bij de inname van supplementen is het wel degelijk belangrijk dat je de aan te raden dosering niet overschrijdt. Een teveel aan specifieke vitamines kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Een aantal jaar geleden kreeg topschaatser Sven Kramer door het teveel innemen van vitamine B6 een zenuwbeschadiging aan zijn been. En wanneer je bijvoorbeeld teveel Vitamine C inneemt kun je darmklachten krijgen en soms bevordert het ook de ontwikkeling van nierstenen. Daarom is het des te belangrijker om te kiezen voor de juiste supplementen en daarnaast een goede dosering.
Wanneer je altijd volledig op natuurlijke basis en een heel goed berekent voedingsschema aanhoudt zul je minder supplementen nodig hebben. In de praktijk zien we natuurlijk dat dit anders gaat en is de inname van Vitamine C, Vitamine B12 en Vitamine D echt wel belangrijk.
Opname van vitaminen in ons lichaam
Belangrijk om te weten is dat tussen de 10-80% van de supplementen die je slikt wordt opgenomen in je bloed, maar daarvan wordt maar een percentage van ongeveer 5% daadwerkelijk opgenomen in je cellen. Dit heeft te maken met de weg die de supplementen, of eigenlijk de ingrediënten ervan, afleggen tot het moment dat ze worden opgenomen in onze cellen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je goed kijkt naar de kwaliteit en inhoud van de supplementen die je slikt of gebruikt.
Ik heb hierin goed onderzoek gedaan naar welke het beste worden opgenomen. Het kan zijn dat wanneer je supplementen en zeker bij Vitamine C slikt of gebruikt, je last krijgt van je maag en/of darmen. Zeker als je dit doet op een lege maag. De reden hiervoor is dat ascorbinezuur een zuur is en dit voor een aantal mensen te heftig kan zijn. Er zijn daarom verschillen in samenstelling van supplementen.
In de mkbmshop.com vind je genoeg vitaminen om jouw lichaam te voorzien van voldoende bouwstoffen.