Vasten om jong, slank en gezond te blijven

Ik ben inmiddels 2,5 maanden aan het vasten en ik wil graag mijn ervaringen en inzichten met jullie delen. Als je me al een tijdje volgt, heb je misschien wel gemerkt dat ik een sterke motivatie heb om het verouderingsproces te vertragen. Eén van de redenen waarom ik ben begonnen met vasten, is omdat het kan bijdragen aan het vertragen van dit natuurlijke proces.

Vertragen van het verouderingsproces

Vasten heeft verschillende gezondheidsvoordelen die kunnen bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces. Hier zijn enkele manieren waarop vasten dit kan doen:

  1. Cellulaire Reparatie en Autofagie: Een van de belangrijkste voordelen van vasten is het proces van autofagie. Autofagie is een natuurlijk proces waarbij cellen beschadigde componenten afbreken en hergebruiken. Dit helpt bij het opruimen van oude en beschadigde cellen, wat bijdraagt aan de regeneratie van nieuwe, gezonde cellen.

Wanneer start autofagie? Autofagie wordt geactiveerd wanneer het lichaam langere tijd geen voedsel binnenkrijgt. Onderzoek suggereert dat dit proces begint na ongeveer 16-24 uur vasten. Echter, de mate waarin autofagie plaatsvindt kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand en voedingsgewoonten.

Vetverbrandende modus en ketose:

Ketose is een metabolische toestand waarin je lichaam vet gebruikt als primaire energiebron in plaats van glucose. Dit gebeurt meestal na ongeveer 48 uur vasten of eerder als je een ketogeen dieet volgt, wat laag in koolhydraten en hoog in vet is.

Wanneer je lichaam in ketose is, produceert het ketonen uit opgeslagen vetten om energie te leveren. Dit proces helpt niet alleen bij het verbranden van vet, maar stimuleert ook autofagie. Hierdoor wordt je lichaam een efficiënte ‘vetverbrandende machine’ die niet alleen helpt bij gewichtsverlies, maar ook bij de verjonging van cellen en weefsels.

Als je tijdens je eetperiode veel suikers eet, kom je de volgende dag niet in ketose en ervaar je ook veel honger tijdens het vasten. Het mooie van in ketose komen is dat je geen honger ervaart tijdens de vastperiode.

Ik heb nu meerdere keren ook 24 uur gevast en de honger kwam echt pas in de laatste twee tot vier uur. Ik heb het nu 2,5 maanden gedaan en, op mijn PMS-week na, ook gewoon gezond gegeten. Tijdens mijn PMS-week (de week voor de menstruatie) vast ik 13 uur in plaats van 16/17 uur. Dit is omdat je dan het hormoon progesteron opbouwt en dat heeft suikers nodig.

Let wel op gezonde suikers, denk hierbij aan rijst, zoete aardappel, etc. We kennen allemaal die craving week wel voordat we ongesteld moeten worden, nou dat komt dus door de progesteron. Dit hormoon gaat ook niet zo goed om met stress. Dus het is belangrijk om tijdens de week voor je menstruatie het rustig aan te doen, niet te zwaar te trainen en niet langer dan 13 uur te vasten.

Afvallen tijdens vasten

Nu ben ik geen kilo’s lichter, maar ik zie wel een drogere buik en drogere triceps. Vooral dat laatste vind ik bijzonder, want mijn triceps worden niet heel snel droog. Dit motiveert mij nu extra om de aankomende maanden keto te gaan eten tijdens mijn eetperiode. Ik heb toegezegd om in augustus een sportshoot te doen met Stef Nagel, dat is een fotograaf die dat mooi kan neerzetten, en ik dacht dat ik dan net 43 ben geworden, dus laat ik er nog een keer goed voor gaan.

Ik heb dus nu, 2,5 maand, niet perse heel keto gegeten en ook nog wijntjes gedronken, en ga nu 2,5 maand wel keto eten. Die wijntjes weet ik nog niet zeker. Ik heb uitgerekend dat een glas rode wijn ongeveer 5 gram koolhydraten heeft en je mag er 50 gram tijdens een keto dieet, dus ik denk dat ik daar gewoon mee doorga.;-)) Als ik merk dat mijn resultaat uitblijft, kan ik daar altijd nog mee stoppen voor de shoot.

Keto dieet 

Omdat ik het leuk vind jullie altijd in mijn proces mee te nemen, heb ik een keto dieet samengesteld. Dit is een keto dieet weekplan met twee verschillende weken die je steeds met elkaar kunt afwisselen.   Het bestaat uit twee weekplannen, inclusief boodschappenlijstjes en recepten. Deze kan je om en om 4 weken doen. Deze ga ik zelf exact zo volgen.

Onze nieuwste banaan vegan shake (net online en heerlijk van smaak) kun je gebruiken voor keto-smoothies, maar ook ’s avonds als je zin hebt in iets zoets. Wat super belangrijk is als je hoog in vetten zit, is dat je ’s avonds niet toegeeft aan verleidingen zoals een stroopwafel. Vetten en suikers samen zijn funest; dan krijg je er straks gewicht bij. Door een proteïne shake te drinken, kun je de zoete trek tegengaan en voorkom je dat je de mist in gaat. Verder zit er slimming powder en de energiebooster in om je te helpen door eventuele dipjes heen te komen die je kunt krijgen omdat je afkickt van suikers.

Denk je dat je niet alleen ketogeen kunt eten? Dan kun je ook vasten met de recepten van het Bikini Body-pakket. Dit is ook een dieet inclusief recepten, maar hier zitten wel koolhydraten in verwerkt. Ik krijg de eerste mooie resultaten al binnen en die zijn veelbelovend.

KETO DIEET PLAN 

Ik ga je de aan komende weken op de hoogte houden van mijn resultaat