Deze week is het de start van de Ramadan, de negende maand op de islamitische kalender waarin moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten en eten en drinken als de zon onder is. De Ramadan staat in het teken van: tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Mensen die het Islamitische geloof niet volgen kennen de Ramadan vaak alleen van het vasten. In deze blog meer over het vasten, intermittent fasting en het wetenschappelijke onderzoek naar de voordelen van vasten voor gezondheidsredenen.
Vasten
Wanneer ik ga graven in het verleden van het vasten en waar het vandaan komt kom ik er al snel achter dat niet alleen moslims zich tijdelijk onthouden van eten of drinken maar bijna elke godsdienst of spirituele richting / vorm heeft een vorm van vasten. Het is een ontzettend oude en universele traditie, die naast spirituele of geloofsovertuiging ook wegens gezondheidsredenen wordt gedaan. In de 16e eeuw was er een Zwitserse dokter, Paracelsus, die vertelde dat vasten een ontzettend goed medicijn is; het werd ook wel gezien als een “inwendige arts”. Pythagoras vastte regelmatig om zijn gedachten en geestelijk scherp en gezond te blijven. Hippocrates en Plato waren ook voorstanders van een tijdelijke periode vasten. Er werd zelfs geschreven door de Griekse historicus Herodotus dat de oude Egyptenaren 3 dagen per maand vasten.
Tibetaanse monniken eten normaal gesproken niet meer na twaalf uur ’s middags zodat ze niet afgeleid werden en beter konden mediteren. Vasten kent ook een lange traditie in het Christendom. In de Bijbel vind je het verhaal terug van Jezus die 40 dagen lang “worstelde met de duivel” terwijl hij in de woestijn vastte. Nu nog kennen de Katholieken een reguliere vastentijd die begint op Aswoensdag. Aswoensdag vindt plaats na Carnaval waar iedereen nog even helemaal losgaat voordat de vastenperiode begint. 40 dagen daarna is het Pasen.
Intermittent Fasting, een vorm van vasten?
Intermittent Fasting, intermittent vasten of onderbroken vasten zijn allemaal verschillende termen die hetzelfde aan duiden. Intermittent Fasting betekent niet dat het je voorschrijft wat je eet maar wel wanneer en hoe lang je wel en niet eet.
De resultaten van wetenschappelijk onderzoeken naar de voordelen van Intermittent Fasting werden al in 1943 gepubliceerd door onderzoekers uit Chicago. Tijdens de experimenten die zij verrichten over de voordelen werden ratten blootgesteld aan het vasten van 2, 3 en 4 dagen. De resultaten werden vergeleken de ratten die continue bleven eten. Daaruit bleek dat wel 20 procent van de ratten langer bleven leven en dat de een op drie dagen vasten de meest optimale manier was. Nog een bijkomend effect van het vasten bleek dat de vastende ratten veel minder tumoren kregen. In veel latere onderzoeken werd ook vastgesteld dat de verslechtering van het ouder worden tegen kon worden gegaan en ziekten als kanker en dementie kon worden voorkomen.
Sporten en Intermittent Fasting
Voor mij persoonlijk werkt het Intermittent Fasting en sporten goed samen. Belangrijk hierin is wel echt dat je goed naar je lichaam luistert en dat je voelt op welke manier het sporten en trainen bij je past. Je hoort weleens dat er gezegd wordt dat je tijdens het vasten spiermassa verliest. Dit is niet waar mits je goed blijft luisteren naar je lichaam. In de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in 1999 bleek dat zowel mannen als vrouwen in staat waren hun spiermassa te behouden en tegelijkertijd vet wisten te verbranden. Dit zolang ze maar 3 keer per week met gewichten bleven trainen. Krachttraining blijft zeer effectief voor het behoud van je spiermassa tijdens het Intermittent Fasting. Daarnaast is het wel van belang dat je voldoende eiwitten binnen krijgt voor je spieren. Als je sport heb je 1,8 gr eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig voor het behoud en de groei van je spieren. Voor de niet sporter is dit slechts 0,8 gr per kilo lichaamsgewicht.
De MKBM Mealshakes zijn handig om vlak voor zonsopgang nog even naar binnen te werken als je aan de Ramadan mee doet. Shop de Mealshakes hier!
https://www.fit.nl/voeding/intermittent-fasting
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26135345
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193152441400200X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946160/
https://www.annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev-nutr-071816-064634#_i24
https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089990071630226X
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1568163716302513
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24048020
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2622429/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17291990/