Waarom zonlicht essentieel Is voor je gezondheid (en hoe Je Jezelf kunt beschermen)

Waarom Zonlicht Essentieel Is Voor Je Gezondheid (En Hoe Je Jezelf Kunt Beschermen)

Vandaag duiken we in het belang van zonlicht voor onze gezondheid en hoe we onszelf kunnen beschermen tegen de schadelijke effecten ervan.

De zon: Een Natuurlijke Gezondheidsbooster

Zonlicht is onmisbaar voor onze algemene gezondheid. Het helpt ons lichaam bij de aanmaak van vitamine D, een cruciale factor voor sterke botten en een gezond immuunsysteem. Daarnaast heeft natuurlijk licht een positieve invloed op onze gemoedstoestand. Mensen voelen zich vaak energieker en blijer op zonnige dagen, dankzij de verhoogde productie van serotonine, een neurotransmitter die ons welzijn bevordert.

Blootstelling aan daglicht speelt ook een rol in het reguleren van ons slaap-waakritme. Zonlicht vertelt onze interne klok wanneer het tijd is om actief te zijn en wanneer het tijd is om te rusten, wat kan leiden tot een betere nachtrust.

Het Dubbele Randje van Zonlicht

Hoewel zonlicht veel voordelen heeft, komt te veel blootstelling zonder bescherming met risico’s. Overmatige UV-straling kan leiden tot huidschade, vroegtijdige huidveroudering, en in sommige gevallen huidkanker. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen genoeg zon krijgen en je huid beschermen.

Kies voor Natuurlijke Zonnebrandcrème

Om jezelf te beschermen, adviseer ik het gebruik van een natuurlijke zonnebrandcrème die vrij is van schadelijke chemicaliën zoals oxybenzone en octinoxate, die zowel onze gezondheid als het mariene leven kunnen beïnvloeden. Natuurlijke zonnebrandcrèmes met ingrediënten zoals titaniumdioxide of zinkoxide bieden effectieve bescherming tegen UVA- en UVB-stralen zonder negatieve effecten op je huid of het milieu.

WAAROM HEBBEN WE ZON NODIG

 1. Vitamine D-productie: Een van de belangrijkste voordelen van zonlicht is de aanmaak van vitamine D in de huid. Vitamine D is cruciaal voor de gezondheid van de botten, omdat het helpt bij de opname van calcium en fosfor. Het speelt ook een rol in het immuunsysteem, het zenuwstelsel en het spierstelsel.
 2. Verbetering van de stemming: Zonlicht verhoogt de productie van serotonine in de hersenen, wat kan helpen om je humeur te verbeteren en depressie te voorkomen of te verminderen. Lichttherapie, die vaak gebruik maakt van licht dat lijkt op natuurlijk zonlicht, wordt gebruikt voor de behandeling van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD).
 3. Regulatie van het slaap-waakritme: Natuurlijk licht helpt bij het reguleren van het circadiane ritme van het lichaam, de interne klok die slaappatronen bepaalt. Blootstelling aan natuurlijk daglicht overdag kan helpen om ’s nachts beter te slapen.
 4. Huidcondities: Onder bepaalde omstandigheden kan zonlicht helpen bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen, zoals psoriasis, eczeem, en acne. UVB-therapie wordt soms gebruikt onder medisch toezicht om deze aandoeningen te behandelen.
 5. Versterking van het immuunsysteem: Er is enig bewijs dat matige blootstelling aan zonlicht het immuunsysteem kan versterken. Dit kan te maken hebben met de productie van vitamine D, die een rol speelt in de immuunfunctie.

DE MEESTE ZONNEBRAND CREAM ZIJN SCHADELIJKER VOOR JE HUID DAN DE ZON

Zonnebrandcrèmes kunnen verschillende chemicaliën bevatten die potentieel schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Hier zijn enkele van de meest voorkomende zorgwekkende stoffen:

 1. Oxybenzone: Deze chemische stof, die vaak wordt gebruikt om Uv-licht te absorberen, kan hormoon ontregelende effecten hebben. Het is gelinkt aan veranderingen in testosteronniveaus bij adolescenten en kan ook invloed hebben op het milieu, vooral op koraalriffen.
 2. Octinoxate (Octylmethoxycinnamaat): Nog een veelgebruikte Uv-filter die hormoon verstorende eigenschappen kan hebben. Studies suggereren dat het de hormoonbalans kan beïnvloeden en het kan ook schadelijk zijn voor het mariene leven.
 3. Homosalate: Dit ingrediënt helpt bij het absorberen van Uv-stralen en kan zich ophopen in ons lichaam. Het wordt verdacht van het verstoren van hormonen en kan de opname van pesticiden in het lichaam verhogen.
 4. Avobenzon: Dit wordt vaak gebruikt in zonnebrandmiddelen om UVA-straling te absorberen. Het is instabiel in zonlicht en kan afbreken tot stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken.
 5. Parabenen: Dit zijn conserveermiddelen die in veel cosmetische producten worden gebruikt, inclusief zonnebrandmiddelen. Parabenen kunnen de hormoonwerking imiteren en zijn in verband gebracht met borstkanker, hoewel meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen.
 6. Retinylpalmitaat (Vitamine A palmitaat): Sommige studies suggereren dat deze vorm van vitamine A, wanneer blootgesteld aan Uv-stralen, huidtumoren en laesies kan versnellen.

Deze stoffen kunnen verschillende gezondheidseffecten hebben, waaronder hormoonontregeling, huidirritatie en in sommige gevallen bijdragen aan de ontwikkeling van huidkanker. Er is echter meer onderzoek nodig om de omvang van deze risico’s volledig te begrijpen. Kies  voor zonnebrandmiddelen met minerale filters zoals titaniumdioxide of zinkoxide, die als veiliger worden beschouwd, vooral voor gevoelige huid en ecologische gezondheid.

Ik zelf gebruik de zonnebrand creme van muze skincare  Die ook nog lekker smeert. Vaak smeren gezonde cremes  minder goed uit.

Gebruik mijn kortingscode Fajah15 voor 15% korting