Welke uren ik vast en waarom

Mijn DM stroomt vol met vragen over mijn vastentijden, ervaring met keto en hoe ik omga met mijn cyclus. Daarom schrijf ik deze blog. Ik ben nu 42 en word over een paar weken 43. Op deze leeftijd ben ik me opeens gaan verdiepen in hormonen. Had ik dit eerder gedaan, dan had ik wellicht heel wat relationele ruzies kunnen voorkomen. Ik ben er namelijk achter gekomen dat ik enorm last heb van PMS. Tijdens deze periode ben ik extra gevoelig, snel gekwetst, voel me geprikkeld en alle kleine dingen worden groot. Vooral de dingen waar ik al moeite mee heb.

PMS staat voor Premenstrueel Syndroom. Dit is een combinatie van fysieke en emotionele symptomen die vrouwen vaak ervaren in de luteale fase van hun menstruatiecyclus, dat wil zeggen de periode na de ovulatie en vóór het begin van de menstruatie.

Ik heb er alleen last van in de week exact voor mijn menstruatie.

Tijdens deze periode kan het volgende  gebeuren:

 1. Fysieke symptomen:
  • Opgeblazen gevoel
  • Borstspanning of -pijn
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Gewichtstoename door vochtretentie
  • Veranderingen in eetlust of voedselcravings
  • Gevoelige gewrichten of spieren
 2. Emotionele en gedragsmatige symptomen:
  • Prikkelbaarheid of boosheid
  • Stemmingswisselingen
  • Angst of spanning
  • Depressieve gevoelens
  • Concentratieproblemen
  • Slaapproblemen
  • Verminderde interesse in dagelijkse activiteiten

De ernst van de symptomen kan variëren van vrouw tot vrouw en van cyclus tot cyclus. Sommige vrouwen ervaren milde symptomen, terwijl anderen ernstige klachten hebben die hun dagelijkse leven beïnvloeden.

Tijdens deze periode heb je als vrouw ook meer behoefte aan suikers; we kennen het allemaal als de craving week. Ik stop letterlijk continu bij het tankstation om roze koeken en stroopwafels te halen. In de  week  voor mijn menstruatie kan ik die twee zaken niet weerstaan. Omdat ik sinds kort aan het vasten ben, ben ik me gaan verdiepen in vasten voor vrouwen en kwam ik er achter dat vasten in die periode niet goed voor je is, omdat progesteron dan opbouwt en dat hormoon heeft suikers nodig, vandaar de cravings. Daarnaast vindt dat hormoon stress niet zo fijn, dus juist in die week is het belangrijk het rustiger aan te doen.

Ik vast in de  week voor mijn menstruatie 13 uur per dag en eet dan geen keto . Ik ga het vanaf nu exact bijhouden. Ik eet dan ongeveer 150 koolhydraten per dag, terwijl keto doorgaans 50 koolhydraten per dag is. Op dag 1 van mijn menstruatie begin ik met 16 uur vasten en keto eten. Vanaf dag 5 ‘na mijn menstruatie vast ik tussen de 17 en 18 uur en eet ik weer keto. Soms voeg ik er ook een 24-uurs vast aan toe, afhankelijk van hoe ik me voel.

Keto eten houdt in dat je veel vetten en eiwitten eet en geen suikers. Ik doe dit pas sinds een week en zie meteen een groot verschil. Als je niet keto eet tijdens je vasten, is de kans groot dat je niet in ketose komt tijdens de uren dat je niet eet. Je lichaam verbrandt dan nog gewoon suikers en daardoor ervaar je ook meer honger tijdens het vasten dan wanneer je wel keto eet tijdens je vasten. Toch heeft vasten zonder keto dieet ook voordelen. Je geeft je lichaam rust en je calorie-inname wordt beperkter, waardoor veel mensen vooral tijdens de eerste periode van het vasten wat afvallen, maar vaak daarna niet meer.

Als je graag wilt starten met een keto dieet, let dan goed op. Keto houdt in: veel vetten en eiwitten en geen suikers. Ga je die suikers toch nemen, dan kom je aan. Ben je dus niet zeker of je het volhoudt, dan zou ik je persoonlijk geen keto aanraden. Ben je wel iemand die van zoet kan afblijven, dan is het het beste wat er is. De kilo’s vliegen eraf, vooral als je er ook nog bij vast.

Wat ik doe voor de dipjes die ik nu nog ervaar omdat ik aan het begin zit en mijn lichaam nog niet optimaal in ketose is, is dat ik Slimming drink. Slimming bevat naast cafeine ook creatine en dat is nu ook wel erg fijn voor tijdens mijn trainingen. Daarnaast is het lekker zoet van smaak en zo blijft de zoete trek weg

Na het eten drink ik een de vegan proteïneshake omdat ik zelf best neig naar zoet ’s avonds. Ik heb een stok achter de deur en dat is een fotoshoot in augustus. Ik snap wel dat als je dat niet hebt, de kans groter is dat je iets zoets pakt. Het nemen van een proteïneshake kan dit voorkomen en helpt je ook om hoog in eiwitten te blijven. Zeker tijdens mijn korte food windows let ik daar erg op. Het laatste wat ik wil is spiermassa verliezen. Ik drink om verschillende redenen geen melkeiwitten meer.

Ik heb een keto dieet gemaakt voor vier weken. Dit plan bestaat uit twee week menus inclusief recepten 1 zak vegan proteine, 1 zak slimming en 1 zak Energie booster. Het is wel echt voor de vlees eters onder ons. Denk je dat gaat me niet lukken ik heb ook nog behoefte aan koolhydraten dan raad ik je het niet aan. Als je keto eet moet je echt van de suikers afblijven anders krijg je en vetten en koolhydraten binnen en is de kans aanwezig dat je juist aankomt.

Als je denkt doe mij maar het Killerbody dieet dan kan je het beste het bikini body plan doen. Dan heb je ook nog proteine pannekoeken, proteine repen, zuurdesem brood en rijst en pasta. Met dat dieet kan je ook 1 kilo per week afvallen.

Ik houd je op de hoogte van mijn resultaat. Jij mij ook van die van jou?