3 soorten cafeïne: de verschillen en een goede combi voor meer energie en afvallen

Eerder schreef ik over MKBM slimming powder, een superpoeder die je helpt bij het afvallen. Dit poeder bevat drie cafeïne bronnen: koffie, guaranabessen en (groene) thee. Wat zijn de verschillen en wat gebeurt er als je ze alle drie tegelijk gebruikt? In deze blog ga ik hier dieper op in.

Cafeïne in koffiebonen

De meest bekende bron van cafeïne is koffie. Koffie wordt gemaakt van de zaden/bessen van de koffieplant die we koffiebonen noemen. De twee meest bekende koffieplanten zijn de arabica en de robusta. De hoeveelheid cafeïne verschilt per plant: de arabica bevat bijvoorbeeld minder cafeïne dan de robusta. De koffiebonen worden eerst gedroogd en daarna gebrand, dit kan licht gebrand zijn of juist donker. De temperatuur en duur van het branden hebben vervolgens veel invloed op de smaak van de koffie.

Een gemiddelde kop koffie bevat 70 gram cafeïne. Koffie is niet slecht voor je gezondheid omdat er diverse stoffen inzitten (polyfenolen) die antioxidante en ontstekingsremmende effecten hebben. Dit heeft echter vooral met deze stoffen te maken en niet direct met cafeïne. De cafeïne in koffie geeft je een energieboost en het helpt je te concentreren. Teveel cafeïne kan juist averechts werken en je zenuwachtig maken. Je kan ook te maken krijgen met afkickverschijnselen zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Niet teveel drinken dus.

Cafeïne in guaranabessen

Guarana is een plant die oorspronkelijk in het Amazone regenwoud In Brazilië groeit en vruchten produceert die wel iets weg hebben van een oog. In deze vruchten groeien kleine bessen die ongeveer dezelfde grootte hebben als koffiebonen. Het verrassende van guarana is dat het een echte energiebom is. Guarana bevat namelijk 4 tot 6 keer zoveel cafeïne als de gemiddelde koffieboon. Niet zo verrassend dus dat een groot deel (ongeveer 70%) van de productie wordt gebruikt voor energie- en frisdranken. Van de rest wordt poeder gemaakt zodat je het direct in kan nemen of in de vorm van een capsule.

Als je guarana neemt kan je soortgelijke effecten verwachten als bij koffie: het geeft je
meer energie doordat het je bijnier stimuleert om adrenaline aan te maken. Maar het heeft voordelen ten opzichte van cafeïne in koffie. Uit een onderzoek blijkt dat de mix van andere natuurlijk aanwezige chemicaliën in het zaadje in combinatie met de cafeïne het stimulerend effect verhoogt. Het belangrijke verschil met koffie is dat de cafeïne in guarana geleidelijker wordt afgegeven omdat het verbonden is met tannines (chemische verbindingen in planten), waardoor je de koffie crash bespaart blijft. Uit onderzoek blijkt ook dat guarana je stemming, geheugen en concentratie verbetert.

Cafeïne in theeblaadjes

Thee wordt gemaakt van de gedroogde jonge bladeren van Camellia sinensis planten, waarvan meer dan 100 soorten bestaan. Denk aan zwarte thee, groene thee, vruchtenthee en Earl grey. Kruidenthee heeft weer een andere oorsprong en is een mengsel van kruiden. Theeblaadjes worden eerst geplukt en daarna gedroogd. Bij groene thee worden de blaadjes eerst geschroeid of gestoomd en daarna gerold en gedroogd zodat ze niet gaan oxideren. Bij zwarte thee wordt er juist wel geoxideerd.

Hoeveel cafeïne er in thee zit hangt af van de soort thee en hoelang de thee heeft getrokken in heet water. Zwarte en groene thee bevatten gemiddeld 30 milligram in een kop van 125 milliliter. Een kop zwarte thee bevat ongeveer een derde van de hoeveelheid cafeïne die een kop koffie bevat. Op de website van het voedingscentrum staat zelfs dat je uit een kop zwarte thee wel 3 tot 6 uur energie haalt terwijl koffie maar goed is voor 1.5 uur meer energie. Groene thee is de meest gezonde (thee) bron van cafeïne, omdat het naast cafeïne vol zit met polyfenolen, een groep stoffen die je vindt in planten en krachtige antioxidanten (stoffen die vrije radicalen in het lichaam aanpakken) zijn.

Wat er gebeurt als je deze drie soorten cafeïne combineert

Uit een onderzoek waarin een combinatie van de krachtigste catechine in groene thee (EGCG), cafeïne en guarana extract werd gebruikt bleek dat er een energietoename was over 24 uur. In groene thee zitten catechinen (antioxidanten) en cafeïne die beide een gunstige invloed hebben op vetverbranding, omdat de stofwisseling in rust toeneemt. Guarana bevat naast veel cafeïne ook catechinen, en in combinatie met groene thee lijken ze elkaars effect te versterken. Het helpt naast meer energie krijgen dus ook met afvallen. 

Zowel cafeïne, groene thee extract, guarana en nog veel meer andere ingrediënten die je ondersteunen tijdens het afvallen vind je in onze MKBM Slimming Powder. Klik hier voor meer informatie!

https://www.zamnesia.nl/content/364-guarana

https://superfoodleven.nl/guarana-geeft-energie-en-versnelt-het-metabolisme/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874113005771

https://journals.plos.org/plosone/article/file?type=printable&id=10.1371/journal.pone.0123310

https://www.mdpi.com/2072-6643/5/9/3589

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effects-of-encapsulated-green-tea-and-guarana-extracts-containing-a-mixture-of-epigallocatechin3gallate-and-caffeine-on-24-h-energy-expenditure-and-fat-oxidation-in-men/D265288A5270241C7DBBB7302D121876

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tannine

https://koffiebean.nl/wat-is-koffie/

https://www.puurfiguur.nl/koffie/

https://www.optimalegezondheid.com/effecten-cafeine/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28826374

https://timemanagement.nl/thee-beter-dan-koffie/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0838.2005.00445.x/abstract

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/thee.aspx

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effects-of-encapsulated-green-tea-and-guarana-extracts-containing-a-mixture-of-epigallocatechin3gallate-and-caffeine-on-24-h-energy-expenditure-and-fat-oxidation-in-men/D265288A5270241C7DBBB7302D121876