Als vrouw transformeert je lichaam continue gedurende je leven. Het grootste gedeelte daarvan gebeurt onder invloed van hormonen. Continue vinden er verschuivingen en veranderingen plaats. In onze maatschappij worden ‘die hormonen’ nogal eens als lastpakken gezien. “Ik heb last van mijn hormonen”, is een veelgehoorde uitspraak. Maar wat als we die hormonen gaan koesteren, onze vrouwelijkheid omarmen en zorgen dat we, ongeacht welke leeftijd, in onze kracht komen te staan? Niet ondanks maar juist dankzij en met behulp van de bijzondere stoffen in ons lijf.
Het samenspel van onze hormonen
Hoe we ons voelen, denken en ons gedragen wordt allemaal bepaald door onze hormonen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van processen die gereguleerd worden door de wel meer dan 150 chemische boodschappers in ons lijf; je hormonen.
- Vruchtbaarheid
- Libido
- Energielevel
- Metabolisme
- Slaap
- Honger- en verzadigingsgevoelens
- Bloedsuikerspiegel
- Bloeddruk
Een prachtig samenspel, zoals een symfonie-orkest, dat aangestuurd wordt door het brein. Maar net zoals bij een orkest is het belangrijk dat het aansturen goed gebeurt en dat de omstandigheden goed zijn. Als bijvoorbeeld de dirigent niet meer goed functioneert raakt het hele orkest uit balans.
De hoofdregelaar
De coördinatie van alle functies, waaronder ook orgaanfuncties, in ons lichaam wordt geregeld via een biologische klok in onze hypothalamus in ons brein. Je kunt het zien als de hoofdregelaar van al onze hormonen. Alle informatie uit zowel je lichaam als onze omgeving wordt hier beoordeeld. De hypothalamus registreert ook alle verschillende natuurlijke ritmes zoals de seizoenen, maanden en het dag-en nachtritme. Dit regelcentrum in je brein functioneert het beste als we in ons natuurlijke ritme leven. Elk hormoon heeft zijn eigen optimale moment waarop het aangemaakt dient te worden of waarop de aanmaak juist geremd of gestopt moet worden. Leven volgens ons natuurlijke ritme is de basis van een optimale hormoonbalans.
Bioritme
Ons natuurlijke dag-en nacht ritme waar onze cellen, weefsels en organen op zijn ingesteld is een ritme van 12 dag- en 12 nachturen’. De eerste twaalf ‘daguren’ zijn de uren waarin we van nature actief zijn. De tweede helft van een etmaal, de ‘nachturen’, is voor je lichaam het moment van herstel en reparatie. In deze tweede helft van de dag gaat bijvoorbeeld ook je immuunsysteem aan de slag. In ideale omstandigheden is het, het beste om zoveel mogelijk een ritme aan te houden van 12 actieve ‘dag-uren’ en 12 ontspannende ‘nacht-uren’. Die eerste helft van de dag is de tijd waarop je eet, traint, werkt en blootgesteld wordt aan zoveel mogelijk daglicht. Voeding, beweging en licht zijn zogenaamde ‘zeitgebers’ en geven je brein het signaal dat het dag is. De tweede helft zou in het teken moeten staan van rust en herstel waarbij je intensieve beweging, blauw licht en voeding zoveel mogelijk vermijdt. 12 ‘nacht-uren’ betekent niet 12 uur slapen maar wel dat je de uren voorafgaand aan het slapen gaan je lijf en hersenen al in ‘rustmodus’ brengt. Door te eten, te trainen en te bewegen in je natuurlijke ritme breng je je hormonen en jezelf in balans en kom je in je vrouwelijke kracht te staan.
Kan je wat hulp gebruiken om je hormonen meer in balans te brengen? Het ‘wondermiddel’ Holisan Shatavari zal je helpen om meer in je vrouwelijke kracht komen te staan. Meer info over het belang van timing van licht, voeding en beweging vind je in het boek ‘Fit Fab 40’ van Nanneke Schreurs.