In deze blog wil ik meer met je delen over een steeds populairder drankje, namelijk kombucha. Je leest in mijn blog wat het is, waar het van gemaakt wordt en nog veel belangrijker welke voordelen heeft het drinken van kombucha voor onze gezondheid.
Wat is kombucha?
Kombucha is een licht koolzuurhoudend drankje op basis van thee en bevat weinig tot geen suiker meer, heeft de bite van een (alcoholvrij) biertje en veel meer smaak dan frisdrank. Belangrijk om te benoemen is dat kombucha een gefermenteerd drankje is. Wat dat betekent lees je iets verder in deze blog.
Waar komt kombucha vandaan?
Helemaal precies weten we niet wat de exacte herkomst is van kombucha, omdat het al ontzettend lang geleden is. Uit verschillende onderzoeken is wel gebleken dat eeuwen geleden kombucha in het Verre Oosten al werd bereidt voor kracht en gezondheid. Het werd zelfs “onsterfelijkheidsthee” genoemd wegens de vele voordelen voor onze gezondheid. Naast het Verre Oosten werd en wordt nog steeds regelmatig kombucha gedronken.
In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw was kombucha ontzettend populair in de hippiecultuur. Juist als tegenhanger van de bekende grote frisdrank merken was er veel interesse voor kombucha, omdat het een natuurlijk product is. De hype rondom kombucha was groot!
Nu zie je opnieuw het aanbod van kombucha weer groeien. We zijn ons ook steeds meer bewust van wat we eten en drinken. Steeds vaker kiezen we voor pure en onbewerkte voedingsmiddelen.
Hoe wordt kombucha gemaakt?
Kombucha wordt gemaakt van water, thee, suiker, een levende kombucha cultuur en fruitsappen. Voor de ingrediënten kunnen verschillende keuzes worden gemaakt. Omdat ik altijd kies voor hoogwaardige producten en ingrediënten in de MKBMshop, heb ik gekozen voor de kombucha van Mister Kombucha. Zij gaan met hun ingrediënten nog een stapje verder.
Mister Kombucha kiest voor gezuiverd water, onbewerkte Fairtrade rietsuiker en vers geperste fruitsappen, allemaal van biologische aard. In plaats van thee wordt er gebruik gemaakt van een kruideninfusie.
Een kruideninfusie wordt gemaakt van plantendelen die niet van de theeplant afkomstig zijn. Thee mag je ook alleen maar thee noemen wanneer het van die desbetreffende plant afkomstig is. Er zijn veel meer andere planten waarvan de blaadjes, bloemen, wortels, zaden, schors of vruchten goed gebruikt kunnen worden om een thee van te trekken.
Het fermentatieproces
Het meest belangrijke aspect van kombucha is het fermentatieproces. Fermenteren is een conserveringstechniek waarbij op gecontroleerde wijze voedsel “bedorven” wordt. Dat klinkt wellicht een beetje vreemd maar dat is het zeker niet. Door het fermenteren veranderen de houdbaarheid, geur, smaak en de samenstelling van de kombucha. Met behulp van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, gisten en enzymen wordt voedsel voor verteerd. Wanneer je kijkt naar het fermentatieproces van kombucha wordt bij het toevoegen van suiker, specifieke bacteriën en gist toegevoegd waardoor de suikers volledig worden opgenomen en een andere structuur krijgt. In de drank ontstaat daardoor namelijk een beetje koolzuur en nieuwe bacteriën, vitaminen en mineralen.
Top 5 gezondheidsvoordelen van kombucha
1) Ontstekingsremmer
Naast dat er verschillende enzymen ontstaan in het fermentatieproces worden ook zuren geproduceerd. Deze geven de kombucha een fris zure smaak en daarnaast zorgen ze er ook voor dat de enzymen beter opgenomen kunnen worden. Deze hebben daarna weer een positief effect op lichamelijke ontstekingen vooral in het darmstelsel.
2) Antioxidanten
De kruideninfusie waar de kombucha mee wordt gemaakt bevatten vele antioxidanten. Antioxidanten zijn essentieel voor ons lichaam als het gaat om het tegen gaan van de vrije radicalen die onze cellen aanvallen of aantasten. Het is in verschillende onderzoeken aangetoond dat wij antioxidanten het beste uit voeding kunnen opnemen.
3) Ondersteunt het immuunsysteem
Tijdens het fermentatieproces komen naast nieuwe bacteriën ook vitaminen vrij. Met name vitamine A, B soorten en K. Doordat kombucha ook zorgt voor een betere opname van enzymen, kunnen ook de vitaminen beter worden opgenomen en daardoor versterkt het ons immuunsysteem.
4) Goed voor onze maag en darmen
Zoals ik hierboven al benoemde, komen er door het fermentatieproces nieuwe bacteriën vrij. Deze bacteriën zijn een zeer goede aanvulling voor onze darmflora.
5) Goed voor de huid
Hoe beter ons darmstelsel en spijsvertering werkt hoe gezonder en mooier onze huid eruit komt te zien. Hoe meer wij essentiële vitamines, mineralen, enzymen en antioxidanten kunnen opnemen hoe mooier onze huid gaat stralen!