fbpx

Glutenvrij ja of nee?

//Glutenvrij ja of nee?
Glutenvrij ja of nee?

Project Description

Glutenvrij eten voor iedereen gezond?

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat het consumeren van gluten ongezond zou zijn. Een grote aanzet tot glutenvrij eten heeft Dr. William Davis gegeven door het boek Wheat Belly uit te brengen in 2011. In dit boek werd verkondigd hoe ongezond gluten en tarwe voor je zijn en welke voordelen glutenvrij eten met zich mee brengt. Is deze informatie echter wel correct? Moeten wij allemaal gluten gaan vermijden om een gezond lichaam te behouden?

Allereerst maar wat duidelijkheid over wat die gluten nou eigenlijk zijn. Gluten zijn eiwitten die van nature in de meeste graansoorten voorkomen. Op zichzelf zijn gluten niet ongezond, maar kan wel schadelijk zijn voor mensen met coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die schadelijk kan zijn voor de darmen. Veelal wordt hier ten onrechte naar gerefereerd met het woord glutenallergie. Een juiste andere verwoording voor coeliakie is glutenintolerantie. Bij mensen met coeliakie ziet het immuunsysteem de gluten als schadelijk. Vandaar dat er antistoffen aan worden gemaakt die de darmvlokken in de dunne darm beschadigen. Door deze beschadiging worden voedingsstoffen minder goed opgenomen. Deze auto-immuunziekte kan je van geboorte af aan al hebben, maar kan zich ook later in het leven ontwikkelen. Over deze ziekte kun je helaas niet heen groeien en ook niet doen verdwijnen met medicijnen. Het enige wat er voor zorgt dat de klachten kunnen verdwijnen is een glutenvrij dieet.

Klachten zoals buikpijn en een opgeblazen gevoel horen worden onder andere door mensen die coeliakie hebben ervaren. Deze klachten kunnen zich echter bij wel meer ziekten voordoen, maar ook wanneer jij last hebt van glutensensitiviteit. Wanneer men gevoelig is voor gluten, maar geen coeliakie heeft wordt dit glutensensitiviteit genoemd. Veel mensen gaan er echter nu al snel vanuit dat zij last hebben van een glutenintolerantie, hoewel dit totaal niet het geval hoeft te zijn. Slechts 1 op de 200 Nederlanders heeft namelijk coeliakie. Zij beginnen echter aan een glutenvrij dieet zonder professionele begeleiding en wanen zich al gezonder aangezien de klachten mogelijk verdwijnen. De klachten kunnen echter een heel andere oorzaak hebben dan gluten, maar deze wordt nu niet  onderzocht. Het glutenvrije dieet dat wordt gevolgd door deze mensen zonder begeleiding hoeft zeker niet gezond te zijn. Gluten leveren namelijk vitamines B en E, maar ook ijzer. Wanneer gluten uit het dieet worden weggelaten kan er een tekort aan deze vitamines en mineralen ontstaan. Daarnaast zitten er in sommige glutenvrije producten meer suikers, zout en vet dan het product dat wel gluten bevat. Hierdoor kan het zo zijn dat iemand juist een ongezond glutenvrij dieet volgt die voor nieuwe klachten kan zorgen. Daarnaast is het volgen van een dergelijk dieet duur en kost zeer veel tijd/moeite.

Vandaar dat het ten zeerste wordt aangeraden om goed vast te stellen of er sprake is van coeliakie voor je aan een glutenvrij dieet begint. Je kan het proberen vast te stellen door middel van een bloedonderzoek naar de antistoffen die zich dan in het bloed moeten bevinden. Meer zekerheid kan worden geboden door middel van een darmweefsel onderzoek. Slechts wanneer coeliakie wordt vastgesteld wordt het aangeraden om een glutenvrij dieet te volgen, aangezien anders je darmen beschadigen. Hoe eerder bekend is of je coeliakie hebt hoe beter de dunne darm kan herstellen. Wanneer iemand al een lange tijd coeliakie heeft zonder hier bewust van te zijn is de dunne darm soms dusdanig zwaar beschadigd, dat deze niet meer kan herstellen. Deze vorm wordt refractaire coeliakie genoemd en is niet meer te herstellen met een glutenvrij dieet. Daarnaast blijven de mensen die coeliakie hebben onder controle bij de huisarts waar zij over het algemeen jaarlijkse controles hebben. Het is namelijk mogelijk dat er een andere auto-immuunziekte wordt ontwikkelt door je lichaam. Om deze goed te behandelen is het belangrijk om deze ontwikkeling eventueel in een vroegtijdig stadium te signaleren.

Neem alle negatieve teksten over gluten en de klachten dus niet allemaal direct voor lief. Voor sommige onder ons zijn het inderdaad voedingsstoffen die wij niet binnen moeten krijgen, maar voor andere zijn zij totaal niet schadelijk. Een grote kans dat de gluten zelfs een goede aanvulling kunnen zijn op je voeding. Neem nu brood, hier wordt veel over gezegd en geschreven. Het bevat gluten en zou dik makend zijn, dus twee redenen om brood te vermijden. Heb je een glutenintolerantie dan moet je zeker brood met gluten mijden. Net als met nagenoeg alle voeding kan je het prima consumeren als je dit maar met mate doet. Het is bijvoorbeeld belangrijker bij brood om op te letten wat voor brood je eet en wat je erop smeert. Zo zijn de volkoren broden veel gezonder dan wit brood en is het beter om kipfilet op je broodje te smeren dan een laagje pindakaas. Laat je dus niet zo snel van de wijs brengen door gluten. Controleer eventueel bij klachten of je de auto-immuunziekte coeliakie hebt en overleg samen met je arts welke stappen je gaat ondernemen. Eet daarnaast gevarieerd en wees je bewust van wat je eet. Op deze manier zorg jij het beste voor je eigen lichaam.

In het Killerbody Receptenboek vind je gezonde recepten die gemakkelijk glutenvrij te bereiden zijn! Bestel het boek nu zonder verzendkosten!

Details

Categories: