Afvallen? Vitamine B3 voor meer energie en een betere vetstofwisseling

Eerder schreef ik over MKBM slimming powder, een superpoeder die je helpt bij het afvallen. In dit blog ga ik wat dieper in op een van de hoofdbestanddelen van
dit superpoeder – vitamine B3 – en hoe het je ondersteunt bij het afvallen.

Wat is vitamine B3?

Vitamine B3 is een wateroplosbare vitamine die deel uitmaakt van het vitamine B complex. Dit is een verzamelnaam voor acht wateroplosbare vitamines die allemaal een belangrijke rol spelen in de cellulaire stofwisseling. Vitamine B3 komt voor in 2 vormen: nicotinezuur en nicotinamide. Vitamine B3 wordt ook wel niacine genoemd. Je vindt vitamine B3 in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, gevogelte, noten, zaden en graanproducten. Ook kan ons lichaam vitamine B3 deels aanmaken uit het aminozuur tryptofaan, een bouwsteen van eiwitten. Het eten van (extra) eiwitten draagt dus ook bij aan de aanmaak van niacine in je lichaam.

Wat doet vitamine B3?

Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van je cellen waardoor het vermoeidheid tegengaat. Het heeft ook een belangrijke werking op het zenuwstelsel: als je je bijvoorbeeld moet inspannen of stress ervaart helpt vitamine B3 om je zenuwstelsel sneller te kalmeren en in balans te brengen. Ook is vitamine B3 belangrijk voor een gezonde en mooie huid. Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van vetzuren die goed zijn voor onder andere hart- en bloedvaten en je hersenen (denk aan je concentratie en geheugen). Vitamine B3 blijkt ook een belangrijke bijdrage te leveren aan je zicht door je ogen te beschermen tegen achteruitgang.

Hoe helpt vitamine B3 bij het sporten?

Uit een (dieren) studie blijkt dat niacine achteruitgang van spieren en verminderde spierkracht bij musculaire dystrofie (spierziekten) tegengaat. Vitamine B3 lijkt dus een gunstige werking te hebben op de gezondheid van onze spieren. Bovendien ondersteunt vitamine B3 de energievoorziening van de cellen, waardoor je het sporten langer vol kunt houden met meer intensiteit. En de ondersteuning van het zenuwstelsel helpt je tijdens inspanning en stress, zowel mentaal als lichamelijk. Ook de gunstige invloed op je hersenfunctie is goed voor je sportprestaties. Hoeveel vitamine B3 je nodig hebt hangt af van je energieverbruik, dus tijdens het sporten is extra vitamine B3 een goede aanvulling.

Hoe helpt vitamine B3 bij het afvallen?

Vitamine B3 in de vorm van nicotinamide draagt volgens onderzoek bij aan een beter vetmetabolisme (het vormen en afbreken van vetten). Het is makkelijker voor je lichaam om vetten af te breken als je voldoende vitamine B3 in je lichaam hebt. Ook zorgt vitamine B3 voor lagere cholesterol- en triglyceridenwaarden. Triglyceriden zijn een type
vet die worden gebruikt als energieopslagplaats in je lichaam. Als je te weinig calorieën verbrandt heb je een opeenstapeling van triglyceriden en dit zorgt weer voor een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Wil je graag sneller afvallen?

Zowel vitamine B3 en nog veel meer andere ingrediënten die je ondersteunen en helpen tijdens het afvallen vind je in onze MKBM Slimming Powder. Klik hier voor meer informatie.

https://www.fitforme.nl/speciaal-voor-u/voedingsstoffen/vitamines/vitamine-b3

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_B

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicotinezuur

https://www.allesoversport.nl/artikel/het-nut-van-supplementen-vitaminen/

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamines.aspx

https://puurenkracht.nl/blog/top-10-voeding-met-vitamine-b3

https://www.vitamor.com/tablet/page.htm?/ingredienten/vitamineB3.htm&Introductie

https://www.nature.com/articles/nm.3882

https://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Abstract/2013/11000/Nicotinamide_riboside,_a_trace_nutrient_in_foods,.9.aspx

https://science.sciencemag.org/content/355/6326/756

https://www.becelproactiv.nl/cholesterol/over-cholesterol/wat-zijn-triglyceriden/