Allergisch voor Koemelk?

Weg met die onrustige huid!

Wil jij met een mooie huid de zomer in? Dan adviseer ik om eerst te kijken naar wat je eet en drinkt. Dat koemelk niet voor iedereen goed is, weten we onderhand. Ik zie mensen om mij heen met een onrustige huid door het eten of drinken van koemelkproducten en dat is voor mij een reden om deze blog te schrijven.

Koemelk

De een kan zonder problemen een paar glazen koemelk op een dag achteroverslaan en de ander kan koemelk niet verdragen. Erfelijkheid speelt een rol in wie hier wel en wie hier niet tegen kan (Stichting Voedselallergie). Opvallend is dat in Nederland maar een kleine minderheid van de mensen koemelk niet kan verdragen terwijl als je kijkt naar de hele wereldbevolking het precies andersom is. Het gros van de mensen wordt er beroerd van. Zo kunnen mensen uit West-Europa (zoals Nederland) en Noord-Amerika koemelk veel beter verdragen dan bijvoorbeeld mensen uit het Mediterrane gebied. In Nederland hebben we een zuiveltraditie; je krijgt koemelk van jongs af aan voorgeschoteld. Hoewel uit onderzoek blijkt dat na de ‘zoogtijd’ koemelk niet meer nodig is, blijven we met z’n allen melk drinken (Gezonde Tips, n.d.) (Beunk & Nieuwenhuijze, 2003).

Uitslag

Uitslag op je huid zoals eczeem wordt ook wel koemelkallergie genoemd. Dit kan ontstaan door het eten of drinken van een product dat koemelk bevat. Koemelkallergie is simpelweg een overdreven reactie van je immuunsysteem op het innemen van de eiwitten in koemelk. Welke eiwitten dat precies zijn, zet ik voor je op een rijtje onderaan dit artikel (Stichting Voedselallergie). Daarnaast barst koemelk van de groeihormonen en daar is je hormoonhuishouding soms niet van gecharmeerd. De aanmaak van IGF-1 in je lichaam, een groeihormoon wordt vooral vergroot als je zuivelproducten eet en drinkt en laat deze hoeveelheid IGF-1 nou net de acne en puistjes veroorzaken. Met name in melk en whey proteïne zit actieve IGF-1 (Velde, 2013).

Ik hoor je denken, waarom drink ik nog koemelk? Naast de hierboven genoemde nadelen zijn er ook zeker voordelen. Koemelk bevat essentiële aminozuren die je botten, spieren en lichaamsbouw herstellen en/of laten groeien. Uitermate geschikt om af te vallen of om meer massa te creëren. Dus behalve voor baby’s, is koemelk ook goed voor jongeren in de pubertijd, voor mensen die actief en minder actief in de sport zijn (Beunk & Nieuwenhuijze, 2003). Door sporten te combineren met deze aminozuren, werk je efficiënt aan het gewenste resultaat.

De eiwitten in koemelk:

• Alpha-S1 caseïne
• Alpha-S2 caseïne
• Alpha-lacta-albumine
• Beta-caseïne
• Beta-lactoglobuline
• Bos d 7
• Runderalbumine
• Kappa-Caseïne
• Lactoferrine (Voedselallergie.nl)

Onzuivere huid

Om uit te sluiten of koemelk de boosdoener is voor jouw onzuivere huid: vervang koemelk tijdelijk voor een alternatief! Koop bijvoorbeeld havermelk of amandelmelk in plaats van koemelk. Deze alternatieven zijn duurder dan koemelk. Maar laten we eerlijk zijn, als jij van koemelk een onzuivere huid krijgt, dan is voorkomen voordeliger dan verhelpen (met alle schoonheidsbehandelingen van dien).

Vegan proteïne proberen? De MKBM Vegan Proteïne  is een perfecte aanvulling op het voedingspatroon van veganisten of mensen met een koemelkallergie.  Bestel de MKBM Vegan Proteïne hier.