Een gezonde spierwerking met behulp van magnesium

We hebben al vaker geschreven over magnesium als een echte alleskunner. Het mineraal draagt bij aan sterke botten, de energiehuishouding en een goed geheugen. Wist je dat magnesium ook onmisbaar is voor je spieren? En dat een tekort zorgt voor die vervelende kuitkrampen? Lees er meer over in deze blog!

Magnesium zorgt voor spierontspanning

Calcium en magnesium worden altijd samen in het lichaam aangetroffen. Ook in het spierweefsel. Hier functioneren de mineralen als tegenpolen. De mineralen werken elkaar dusdanig tegen zodat er een gezonde spierbalans ontstaat. Calcium regelt het samentrekken van het spierweefsel, terwijl magnesium zorgt voor de ontspanning. De ontspanning van spieren is essentieel om blessures en spierstijfheid te voorkomen.

Magnesium stimuleert de eiwitsynthese

Dagelijks is ons lichaam bezig met duizenden chemische processen. Deze processen regelen de aanmaak van eiwitten, creëren energie en zorgen voor een gezonde spijsvertering. Een onmisbaar onderdeel hierbij zijn de enzymen. Enzymen zijn lichaamseiwitten die de chemische reactie in een cel versnellen. Ook bij de eiwitsynthese zijn de enzymen belangrijk. De eiwitsynthese zorgt voor de productie van eiwitten voor een gezonde, stabiele spierwerking. En wat heeft magnesium hier nou mee te maken? Magnesium activeert de werking van deze enzymen. Door voldoende magnesium in onze voeding zorgen we dus voor een gezonde werking van de eiwitsynthese. Zo draagt magnesium bij aan de werking, opbouw en het onderhoud van onze spiermassa.

Magnesium als energieleverancier

In onze voorgaande blog schreven we over magnesium als energieleverancier. Zonder magnesium kan ons lichaam geen ATP aanmaken. ATP is de belangrijkste energietransporteur van onze cellen, dus ook voor onze spiercellen. Door magnesium worden de spieren voorzien van energie. Deze energie is natuurlijk nodig om langdurige beweging vol te houden. Denk hierbij aan (duur)sport, maar natuurlijk ook aan je dagelijkse beweging.

Het magnesium tekort

Ongeveer 20% van de mensen heeft last van een magnesium tekort. Een tekort is o.a. te herkennen door de onderstaande symptomen:

  • Krampen of samentrekken van de spieren
  • Hoge bloeddruk
  • Vermoeidheid, lusteloosheid
  • Moeite met concentreren

Heb jij moeite om jouw dagelijkse hoeveelheid magnesium in te nemen? MKBM heeft een gloednieuwe Slimming Powder ontwikkeld met magnesium. Ook de MKBM Meal Shakes bevatten magnesium. Liever op een andere manier aan je magnesium komen? Gebruik dan de MKBM Himalaya Magnesium Badkristallen voor in je (voeten)bad.