Emoties los laten en cellulite tegen gaan?

In deze blog ga ik het hebben over het belangrijkste verbindende weefsel in ons lichaam wat een rol speelt bij de vorming van cellulite: bindweefsel. Wat is bindweefsel, hoe beïnvloedt het je gezondheid en emoties, en hoe kan een bindweefsel massage je helpen emoties los te laten en het bindweefsel soepel en sterk te houden? 

Wat is bindweefsel?

Het bindweefsel – ook wel connective tissue of fascia (yin yoga) genoemd – is het weefsel in ons lichaam dat alles met elkaar verbindt en de spieren en organen omhult. Alles in je lichaam is door dit weefsel met elkaar verbonden. Bindweefsel is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten en lymfvaten. Het bestaat uit cellen, vezels, basisstoffen en voor 99% uit water. De kwaliteit van dit bindweefsel (is het soepel of stug) heeft invloed op je hele lichaam. Bindweefsel heeft een verbindende, ondersteunende maar ook een communicatieve rol.

De invloed van beweging op je bindweefsel

Stel dat je veel zit en weinig beweegt. Dan kunnen er op de lange termijn verklevingen en ontstekingen ontstaan in je bindweefsel. Je merkt misschien wel dat als je een lichaamsdeel een tijdje niet of weinig beweegt je stijver wordt. Vaak wijten we stijfheid aan het ouder worden. Stijver worden als je ouder wordt heeft in de meeste gevallen niets te maken met je leeftijd maar juist met leefstijl. Het heeft te maken met het steeds stugger worden van het bindweefsel.

Hoe we emoties opslaan in ons bindweefsel

Niet alleen weinig bewegen heeft een grote impact. Of we nu pijn of spanning ervaren in ons lichaam, de oorsprong is in veel gevallen onze eigen weggestopte emoties. We leven in een cultuur waarin we vanaf een jonge leeftijd leren om onze emoties weg te stoppen. Dit ‘wegduwen’ of ‘wegstoppen’ van emoties heeft een grote impact op ons fysieke lichaam. Het gaat namelijk nergens heen, het zet zich ergens vast. De (onbewuste) herinnering die de trigger was van de emotie wordt opgeslagen in het cel geheugen en de emotie vertaalt zich in ons bindweefsel als spanning of pijn. Het water in ons bindweefsel ‘bevriest’ hierdoor, waardoor het bindweefsel stugger en harder wordt. Hierdoor stagneert de beweging en dus de energiestroom in ons lichaam. Ons lichaam bestaat naast een fysiek lichaam namelijk ook uit een energie lichaam. In ons lichaam lopen allemaal paden en wegen van energie, wat ook wel meridianen worden genoemd.

Wat er gebeurt met emoties als je het bindweefsel stimuleert

Als het bindweefsel gestimuleerd wordt – bijvoorbeeld tijdens een bindweefsel massage – gaat het ‘bevroren’ water letterlijk weer bewegen. Hierdoor komt de stroom van beweging en energie in dit gebied weer op gang. Ook bijvoorbeeld yin yoga is gebaseerd op het stimuleren van bindweefsel, waardoor de energie weer kan gaan stromen. Het kan gebeuren dat je emotioneel wordt tijdens een bindweefselmassage of yin yoga. Dit is niet zo gek, omdat de gestagneerde emotie en de bijhorende energie weer vrij komen en gevoeld mogen worden. Ons lichaam is in die zin onze onbewuste mind – wat neerkomt op 95% van ons bewustzijn – omdat alle herinneringen en emoties uit het verleden die we niet hebben verwerkt hier zijn opgeslagen. Bindweefsel massage is dus een manier om onbewust geworden en opgeslagen emoties in ons lichaam los te laten. Daarnaast helpt een bindweefsel massage om verklevingen en ontstekingen in het bindweefsel tegen te gaan doordat het de doorbloeding verbeterd en afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. Hierdoor helpt het cellulite tegen te gaan en te verminderen.

Wil je zelf thuis aan de slag met het masseren en stimuleren van je bindweefsel? Klik hier voor meer informatie over onze MKBM cellulite cups.

https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=xgBX5hqU5RoC&oi=fnd&pg=PA8&dq=bindweefsel+en+water&ots=mUBn_2fXFU&sig=AHSOtDFl14GXk2XHX6J9S481vh0#v=onepage&q=bindweefsel%20en%20water&f=false

https://holistik.nl/bindweefsel-gezond/

https://www.happywithyoga.com/yoga/bindweefsel-en-meridianen/

https://tomvanderkolk.nl/nieuws/frozen-emotions-yin-yoga

https://www.larsonwellbeing.com/wp-content/uploads/Role-of-Connective-Tissue.pdf

https://www.margaretriverwellness.com.au/wellness-blog/2018/8/15/fascia-and-its-role-in-your-health

https://www.researchgate.net/profile/Joanna_Rozycka-Tran/publication/337034443_Psycho-physiological_mechanism_of_energy_transfer_in_the_human_body_myth_or_reality/links/5de8fc784585159aa4635cdc/Psycho-physiological-mechanism-of-energy-transfer-in-the-human-body-myth-or-reality.pdf