Gezondheidsvoordelen van Gember

In deze tijd vind ik het super belangrijk om verantwoordelijk te nemen voor mijn eigen gezondheid en deel ik graag de bevindingen met jullie. We kunnen zelf zoveel bijdragen om ons immuunsysteem te versterken, ons lichaam gezond te houden en specifiek ook hoe je je mindset en je hersenen helder en positief kunt houden!

Daarom deel ik in deze blog meer over de top 3 gezondheidsvoordelen van gember. Gember kennen we als een knolletje die we veel gebruiken in thee, smoothies en curry’s. Maar gember is goed voor zoveel dingen en ik ben onderzoek gaan doen naar de wetenschappelijk bewezen voordelen.

Gember maakt deel uit van de wortelstok-familie en geeft kleine bloemetjes die groeien aan de toppen. Maar wat we kennen en gebruiken zit niet aan de plant zelf maar het zijn de wortels die een warme en pittige smaak hebben. In gember vind je vele vitaminen zoals B1, B2, B6 en vitamine C. De belangrijkste mineralen in gember zijn o.a. natrium, kalium, calcium, ijzer en magnesium. Hieronder heb ik de drie gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje gezet.

1) Spijsvertering
Gember heeft veel voordelen voor ons spijsverteringsstelsel. Het kalmeert bijvoorbeeld de maag en het versneld je spijsvertering. Wat erg handig kan zijn wanneer je te veel of te snel hebt gegeten. Ook ondersteund gember bij misselijkheid door o.a. zwangerschap, wagenziekte of wanneer je geopereerd bent of mensen die chemotherapie ondergaan. Een hele sterke combinatie is het gebruiken van gember met citroen. Citroen zorgt ervoor dat de werkzame stoffen van gember beter kunnen worden opgenomen in ons lichaam.

2) Gingerol
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de belangrijkste werkzame stof in gember, Gingerol, infecties bestrijdt. Gingerol zorgt ook voor de scherpe smaak van gember en vind je bijvoorbeeld ook terug in Kurkuma en zijn verwant met de scherpe stoffen in peper en chilipeper. Infecties, ontstekingen door bacteriën en virussen krijgen door gingerol geen of in ieder geval minder kans in jouw lichaam. Heel concreet betekent het dus dat Gember je virussen en bacteriën helpt bestrijden doordat het de groei van deze stoffen afremt. Infecties en ontstekingen hebben direct invloed op onze weerstand! Dus wil je werken aan een goede weerstand en een gezond immuunsysteem dan is het gebruiken en eten van gember super belangrijk.

3) Antioxidanten
De antioxidanten en bioactieve stoffen in gember remmen oxidatieve stress in ons lichaam. Voldoende aanwezige antioxidanten in je lichaam is heel belangrijk omdat deze stoffen beschermen tegen vrije radicalen, stoffen van buitenaf die schade kunnen aanrichten. Deze schade bestaat uit oxidatie van cellen en weefsel, hetzelfde proces als het roesten van ijzer. Dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Verhoogde oxidatieve stress in ons lichaam is namelijk gelinkt aan de ontwikkeling van diverse ziektes zoals kanker, neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer en Parkinson en reuma (ontstoken gewrichten). Ook is het sterk gelinkt aan (vroegtijdige) veroudering.

Naast deze super belangrijke feitjes wil ik je heel graag een aantal tips meegeven hoe je gember gemakkelijk in je dagelijkse routine mee kan nemen. Je kunt ’s ochtends een gember shotje nemen. Heftig en erg pittig maar… je hebt wel direct alle gezondheidsvoordelen te pakken. Rasp verse gember in je thee of in je smoothie.