L-carnitine zorgt voor meer energie en een beter vetmetabolisme tijdens het afvallen

Eerder schreef ik over MKBM slimming powder, een superpoeder die je helpt bij het afvallen. In dit blog ga ik wat dieper in op een van de hoofdbestanddelen van dit superpoeder – L-carnitine – en hoe het je ondersteunt tijdens het sporten en bij het afvallen.

Wat is L-carnitine?

L-carnitine is een voedingsstof en één van de vormen van carnitine. Carnitine wordt gezien als een belangrijk aminozuur. Je lichaam bestaat voor 20% uit proteïnen (eiwitten). Deze proteïnen spelen een hele belangrijke rol in bijna alle processen in het lichaam. Aminozuren zijn de bouwstenen van deze eiwitten. Naast l-carnitine heb je nog drie andere vormen: D-carnitine, DL-carnitine en acetyl-L-carnitine (ALC). Van deze vier vormen is L-carnitine de belangrijkste als het gaat om ondersteuning tijdens het sporten en bij het afvallen.

Wat doet L-carnitine in je lichaam?

L-carnitine speelt een hele belangrijke rol bij de energieproductie, de vetverbranding en de opname van koolhydraten in je lichaam. L-carnitine zorgt ervoor dat vetzuren omgezet kunnen worden in energie. Ook speelt het een rol in het transport van bloed naar je spiercellen. Het ondersteunt je immuunsysteem, omdat het belangrijk is voor de bouw van eiwitten. Ook is het van grote invloed op de spierbeweging en draagt het bij aan de normale werking van je hart. Het verbetert je hersenfunctie en cognitieve prestatie. Je vindt L-carnitine onder andere terug in vlees en melk. Het lichaam maakt het ook zelf aan in de lever en nieren.

Hoe helpt L-carnitine bij het sporten?

L-carnitine optimaliseert hoe je lichaam vet gebruikt als brandstofbron, wat zorgt voor betere prestaties tijdens het trainen. Als je (intensief) sport kan er oxidatieve stress ontstaan in je spieren. L-carnitine haalt giftige verbindingen weg die tijdens deze oxidatie ontstaan zodat een opeenstapeling in je spierweefsel wordt voorkomen. Dit is de reden waarom je L-carnitine geconcentreerd in spierweefsel terugvindt waar vet wordt gebruikt als brandstof. Hierdoor herstellen je spieren sneller tijdens en na het sporten. Het is ondersteunend voor je lichaam en sportprestaties om extra bij te nemen, omdat de voorraad L-carnitine snel opgaat als je veel en intensief sport.

Helpt l-carnitine bij het afvallen?

Het dagelijks innemen van L-carnitine verhoogt de concentratie van deze stof in je bloed en cellen, waardoor het vetmetabolisme (het vermogen van je lichaam om vetten op te nemen en af te breken) verbetert. Uit een studie waarbij negen onderzoeken van hoge kwaliteit werden bekeken bleek dat mensen die L-carnitine kregen significant meer gewicht verloren ten opzichte van de mensen in de controlegroep. Er was ook een duidelijke afname in de Body Mass Index (BMI) zichtbaar. Het effect bleek over een langere periode minder groot, hoewel er nog steeds een positief effect zichtbaar was. L-carnitine is dus zeker een goede partner tijdens het afvallen.

Wil je graag sneller afvallen?

Zowel L-carnitine en nog veel meer andere ingrediënten die je ondersteunen en helpen tijdens het afvallen vind je in onze MKBM Slimming Powder. Klik hier voor meer informatie.

https://www.ahealthylife.nl/l-carnitine-voordelen-bijwerkingen-bronnen-en-dosering/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861661/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18646596

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/obr.12436

https://www.fit.nl/voedingssupplementen/carnitine

https://nl.myprotein.com/thezone/supplementen/l-carnitine/

https://gymguide.nl/supplementen/niet-essentiele-aminozuren/carnitine