Meditatie gaat stress tegen waardoor je gezond blijft en op gewicht

Je hoort steeds meer mensen praten over meditatie en de invloed die dit heeft op je vermogen om aanwezig te zijn in het moment en te ontspannen. Maar wat is de link tussen meditatie en je gezondheid en gewicht? In dit blog ga ik hier dieper op in.

Wat is meditatie eigenlijk?

Meditatie is een techniek die je helpt om voorbij je dagelijkse wirwar van gedachten en onrust te gaan en te verbinden met het kwantum veld (het veld wat alles in het universum met elkaar verbindt). Meditatie helpt je met het verhogen van je bewustzijn, waardoor je jezelf kan observeren. We zitten vaak vast in bepaalde verhalen en gedachten die we (onbewust) steeds opnieuw herhalen. Dit kunnen verhalen zijn uit het verleden (wat me is overkomen) of naar de toekomst toe (waar ik me zorgen over maak). Wat we (onbewust) denken creëert onze realiteit, niet de situatie zelf. Hierdoor creëren we steeds hetzelfde, terwijl we zo graag willen veranderen. Meditatie helpt je om hieruit te stappen en maakt
het mogelijk een nieuwe en andere realiteit te zien en creëren.

Stress en je gezondheid

Bepaalde gedachtes en onbewuste overtuigingen veroorzaken stress in je lichaam. Hierdoor wordt de vecht en vlucht reactie elke keer aangezet terwijl dit niet nodig is. Er zit immers meestal geen leeuw achter je aan. Elke keer als je lichaam in vecht en vlucht stand gaat veroorzaakt dit stress. Je lichaam stuurt in deze situatie alle energie en resources naar je armen en benen. Dit is logisch, omdat je moet vechten of vluchten. Er wordt in deze situatie geen energie verspilt aan groei en reparatie. En dit is de kern van het probleem. De meeste mensen spenderen enorm veel tijd in de stress reactie en weinig tijd in groei en reparatie. Het immuunsysteem wordt vervolgens ondermijnt. Hierdoor kunnen ziektes ontstaan en zich verder ontwikkelen. Je kan zelfs zeggen dat alle gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door stress.

Hoe meditatie helpt bij je gezondheid

Meditatie helpt je om uit de stress reactie te gaan die veroorzaakt wordt door stressvolle gedachten en overtuigingen en weer terug te gaan naar de ruststand, wat je natuurlijk staat van zijn is. In deze groei en reparatie stand – wat het domein is van het parasympatisch zenuwstelsel – is het lichaam in staat de nodige werkzaamheden te verrichten om gezond te zijn en om weer gezond te worden. Waar je ook last van hebt, of het nu een sportblessure is, een burn-out of een (chronische) ziekte, meditatie helpt doordat het je immuunsysteem activeert en hiermee het zelfhelend vermogen van je lichaam vergroot. Het lichaam is gemaakt om zichzelf te helen als het de ruimte krijgt om dit te doen.

Hoe meditatie helpt bij je gewicht

Meditatie helpt je om aanwezig te zijn, ook in je lichaam. Je bent je hierdoor meer bewust van bijvoorbeeld je neiging om teveel te eten of verkeerde dingen te eten. Uit onderzoek blijkt dat je eerder overeet als je onbewust bent en bijvoorbeeld meegaat in een emotionele reactie (emotioneel eten). Deze emotionele reactie werd weer getriggerd door gedachten waar je je niet bewust van was. Met aandacht eten zorgt er überhaupt voor dat je minder eet, omdat je eerder opmerkt dat je genoeg hebt gehad.

Een andere belangrijke link in gewichtstoename is stress. Als je stress hebt maakt je lichaam onder andere adrenaline en cortisol aan. Deze cortisol blijft vervolgens in je lichaam hangen, zeker als de stress chronisch is. Cortisol verteld ons lichaam dat we onze energievoorraad moeten aanvullen omdat we moeten vechten of vluchten. Hierdoor zijn we geneigd bij stress in eerste instantie weinig te eten (adrenaline) en daarna juist meer om energie aan te vullen (cortisol). Hierdoor zal je ook eerder ongezonde keuzes maken in voeding, zoals meer zoetigheid en vet willen eten. Stress zorgt er ook voor dat we meer vet vasthouden op onze buik. Door stress slaap je vaak slechter en dit ontregelt allerlei belangrijke processen in ons lichaam wat gewichtstoename weer in de hand werkt.

Wil je beginnen met mediteren?

Start je dag met een meditatie van ongeveer 15/20 minuten om je gezondheid en gewicht te ondersteunen.

https://www.mt.nl/business/4-redenen-waarom-mindfulness-helpt-tegen-overgewicht/89460

http://www.solidewij.nl/meditatie-en-afvallen-hoe-werkt-het-gewichtsverlies-door-meditatie/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471015314000191

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2009.76

Joe Dispenza – breaking the habit of being yourself

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16353426

Fatima Obese rev 2015, Rutters int J Obese 2010

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/slecht-slapen-maakt-niet-alleen-ziek-maar-ook-dik~be703478/

https://www.karger.com/Article/Abstract/289116