Seks en voeding – wat hebben ze met elkaar gemeen?

sex

Voor een nieuw te verschijnen boek werd ik gevraagd twintig lustopwekkende recepten met bijpassende, pikante teksten te schrijven. Enthousiast over deze leuke nieuwe opdracht vertelde ik een aantal vriendinnen erover. En meerdere keren kreeg ik de vraag “ Maar wat hebben voeding en erotiek of seks dan met elkaar te maken??” Die vraag verbaasde mij, want ze hebben veel en op verschillende manieren met elkaar te maken! Allereerst staan je libido en sekshormonen onder directe invloed van je algehele gezondheid. Daarnaast kan voeding ook nog op een andere manier van invloed zijn. Wel eens gehoord van afrodisiaca?

Afro-wat????

Het woord afrodisiacum is afgeleid van Aphrodite, de godin van de liefde, schoonheid, seksualiteit en vruchtbaarheid. Seksuele prestaties, libido en genot beleven aan seks is van alle tijden… .. Middelen die de geslachtsdrift stimuleren, afrodisiaca dus, worden al duizenden jaren in heel veel culturen gebruikt. Sommige voedingsmiddelen worden gebruikt omdat ze lustopwekkende eigenschappen zouden hebben; andere weer door hun uiterlijk en de associaties die het oproept met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen (denk bijvoorbeeld aan asperges of vijgen).

Eten voor een beter seksleven

Een fijn seksleven kan bijdragen aan je gezondheid en lekker in je vel zitten. En andersom werkt het ook. Wanneer je lekker in je vel zit en gezond bent is je libido hoger en beleef je meer plezier aan seks. Of lustopwekkende voedingsmiddelen echt werken?? Van sommigen is de werking echt wetenschappelijk aangetoond; van anderen is het niet bewezen maar hebben velen het gevoel dat het werkt. Ik zou zeggen; baat het niet, het schaadt in ieder geval ook niet. Het leukste is natuurlijk om er, eventueel met je sekspartner, mee te experimenteren. Probeer de afrodisiaca uit die jou  het meeste aanspreekt en oordeel zelf of ze de gewenste uitwerking hebben. Ter inspiratie volgen hier mijn twee favorieten.

Oesters

Een van de bekendste lustopwekkende voedingsmiddelen is toch wel de oester. Er hangt een zweem van sensualiteit om dit schelpdier heen. Misschien heeft het te maken met de looks en de manier waarop je oesters eet (wanneer je de kunst enigszins verstaat, dan kan dat er verleidelijk uit zien) Maar er is meer…. En dat is het hoge zinkgehalte in een oester! Zink is van belang bij de productie van testosteron, wat een rol speelt bij de seksdrive, zowel van mannen als vrouwen!  Daarnaast is zink is onmisbaar bij het produceren van gezond en genoeg sperma en is het belangrijk bij de aanmaak van dopamine. Dopamine is een hormoon dat betrokken is bij alles wat te maken heeft met plezier hebben, opwinding, een orgasme en het voldane gevoel na de seks. Wist je trouwens dat een man per ejaculatie ongeveer 5mg zink verliest? Sperma bevat een hele hoge concentratie zink waaruit wel blijkt hoe belangrijk het is bij de productie ervan. Meteen iets om over na te denken bij orale seks! Want het doorslikken van sperma geeft de ontvanger meteen een extra shot mineralen zoals dus zink maar ook calcium, kalium en magnesium. Er wordt ook wel beweerd dat het de ontvanger opgewekter zou maken. Maar daar is dan weer geen wetenschappelijk bewijs voor.

Chocolade

Cacao wordt beschouwd als een van de krachtigste, voedzame (en mysterieuze) superfoods ter wereld. Wanneer je je verdiept in de voedingssamenstelling van cacao snap je wel waarom pure chocolade zo geliefd is en een reputatie als afrodisiacum heeft.

De grootste liefhebbers van cacao in de geschiedenis waren waarschijnlijk de Azteken. Cacao staat voor hen in verbinding met Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Zij dronken hun cacaodrank gekruid met vanille en chilipeper om zich fysiek en spiritueel voor te bereiden op zowel gevechten als liefde. Een bekend verhaal is  die van Montezuma, de Azteekse keizer,  die vele bekers cacaodrank dronk – sommige historici zeggen wel 50 kopjes per dag –  om zo viriel mogelijk voor de dag te komen bij zijn harem.

Dat cacao al eeuwenlang in zoveel culturen als afrodisiacum gezien wordt is natuurlijk niet voor niets. Zo bevat het bijvoorbeeld l-arginine bevat, wat de stikstofspiegel kan verhogen, wat weer kan zorgen voor een betere erectie en gevoeligere clitoris.  Maar ook theobromine, wat als stimulerend middel beschouwd wordt, heeft een aandeel. Het effect is cafeïne-achtig; het veroorzaakt stimulatie in het hart en het zenuwstelsel en heeft dus een opwekkend effect. De combinatie met fenylethylamine, een natuurlijke amfetamine die verband houdt met romantiek, zorgt volgens experts voor het lust verhogende effect.

Ik zou zeggen: eet en seks smakelijk!