Train je brein gezond met magnesium

Magnesium

In voorgaande blogs hebben we al vaker geschreven over magnesium. Het mineraal draagt bij aan ruim 300 processen in het lichaam. Ook heeft magnesium een onmisbare functie voor de hersenen. Het draagt bij aan het geheugen, de concentratie en draagt zelfs de naam ‘’anti-stress mineraal’’.

De overdracht van energie en geluk

Magnesium is betrokken bij duizenden energie- en informatieoverdrachten per seconden. Deze informatie wordt overgedragen met behulp van neurotransmitters. Dit zijn onderdelen die naast informatie ook signalen geven voor de motorische functies van ons lichaam. I het brein vinden er honderdduizend signalen plaats per seconde. Magnesium stimuleren deze informatieoverdracht. Ook heeft magnesium een unieke invloed op de overdracht van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die beter bekend staat als het ‘’geluksstofje’’. Het stofje heeft een kalmerende werking, verbeterd je humeur en laat je ontspannen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat magnesium hierdoor een positief invloed heeft op:

  • Het verminderen van stress
  • Het verbeteren van je slaappatroon
  • Verminderen van stemmingswisselingen en eventuele depressieve gevoelens

Een sterker geheugen voor jong en oud

Zoals eerder beschreven in één van onze blogs; calcium en magnesium zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze twee mineralen hebben elkaar nodig om informatieoverdrachten te laten plaatsvinden. In de hersenen vind je een NMDA-receptor die een belangrijke rol speelt in het leervermogen. De receptor is te vergelijken met een poort. Calcium zorgt ervoor dat de poort opengaat om de elektrische (informatie)signalen door te geven in de hersencel. Zo wordt de juiste boodschap in het brein overgebracht. Magnesium zorgt ervoor dat deze poort op tijd sluit, om een eventuele overprikkeling van de cellen te voorkomen. Een overprikkeling zorgt ervoor dat de signalen niet goed worden overgedragen. De informatieverbinding komt niet succesvol tot stand. Een langdurig magnesiumtekort zorgt ervoor dat de cellen overbelast worden. De hersencellen beschadigen, waardoor er problemen met het geheugen ontstaan. Voldoende magnesium heeft dus een positief effect op het geheugen. Dit geld zowel voor het kortetermijngeheugen als voor het langetermijngeheugen.

Het magnesium tekort

Ongeveer 20% van de mensen heeft last van een magnesium tekort. Een tekort is o.a. te herkennen door de onderstaande symptomen:

  • Krampen of samentrekken van de spieren
  • Hoge bloeddruk
  • Vermoeidheid, lusteloosheid
  • Moeite met concentreren

Heb jij moeite om jouw dagelijkse hoeveelheid magnesium in te nemen? MKBM heeft een gloednieuwe Slimming Powder ontwikkeld met magnesium. Ook de MKBM Meal Shakes bevatten magnesium. Liever op een andere manier aan je magnesium komen? Gebruik dan de MKBM Himalaya Magnesium Badkristallen voor in je (voeten)bad.