Trauma’s oplossen

Door je trauma’s op te lossen, in plaats van weg te stoppen, zal je je steeds lichter voelen. Ik ervaar niet alleen een lichter en gelukkiger gevoel, maar ik ervaar ook dat ik er jonger uit ga zien in plaats van ouder.

Helen

De weg naar binnen is de weg die ik iedereen kan aanraden.  Het is niet alleen voor jezelf prettig maar ook voor de mensen om je heen. Door te onderzoeken waarom je iets doet, word je bewust. Je zal minder vanuit de automatische piloot gaan leven en hierdoor meer in het nu aanwezig zijn. Door te helen word je steeds meer jezelf en kom je er steeds meer achter wie je daadwerkelijk bent.

Overlevingsmodus

Soms denken we iemand te zijn, maar hebben we onbewust veel overgenomen van opvoeders, vriendenkringen, etc. Toen ik begon met het analyseren van mijn gedrag, kwam ik erachter dat ik het grootste gedeelte van mijn leven in een overleving had gezeten. Dit heeft z’n voor- en nadelen. Het succes van mijn bedrijf is een voordeel. Echter behaalde ik dit succes vanuit een angst voor tekort in plaats van een vertrouwen in overvloed. Dat resulteert in dat het nooit genoeg is. Het maakt niet uit welk bedrag er op je rekening staat of hoeveel prijzen je binnenhaalt, hoe zwaar je kan liften of hoeveel kilometers je kan hardlopen, het zal nooit genoeg zijn. Je zit immers in de overlevingsmodus.

Okay, het heeft me een succesvolle onderneming gebracht, maar toen ik het kon loslaten (door middel van coaching EMDR en mediatie) viel er een last van mijn schouders. Met name het gehaaste gevoel dat ik altijd iets voor moest blijven. Alsof iemand altijd in mijn nek aan het hijgen was.

Fontein

Els van Steijn is één van mijn leermeesters. Zij leerde mij dat als je jouw vader niet hebt aangenomen, je ook nog eens bewijsdrang kan hebben. Maar wat is nu je vader aannemen? Zoals zij het beschrijft in haar bestseller de Fontein, werkt het zo; jij hoort op je kinds plek te staan, daarboven staan je ouders en daarboven weer je grootouders, enzovoorts. Als je bent opgestegen in de Fontein, kom je boven je ouders uit en dat hoort niet. Dit kan doordat je bijvoorbeeld langdurig voor je ouders, of één van je ouders, zorgt (dan draai je de rollen om) of omdat je een oordeel hebt over je ouders. Het laatste was bij mij zeker aan de orde. Ik had heel veel oordelen over mijn vader en zijn verzuim om een vader te zijn. Ik verlangde (onbewust) diep van binnen naar zijn goedkeuring  en daarom waren de successen en veren die ik in mijn reet kreeg de afgelopen jaren nooit genoeg. Het inzicht was er en nu moest het nog op de goede plek gezet worden. Dit hebben we met een familieopstelling gedaan. Het ging niet in één keer, maar het is gelukt.

Nu ik mijn vader heb aangenomen, merk ik dat mijn ondernemerschap 100% vanuit passie wordt gevoerd. Ik neem zuivere beslissingen die niet gebaseerd zijn op mijn ego, maar enkel en alleen op basis van mijn hart, intuïtie, passie en creativiteit.