Verandering vanuit acceptatie

Verandering

Het glas is voor de ene persoon halfvol en voor de andere persoon halfleeg. De een reageert met gevoel, terwijl de ander meer reageert vanuit zijn ratio. Naarmate we ouder worden krijgen we meer levenservaring en bewustwording. Als we ons bewust worden van vastzittende patronen, kunnen we er wat aan veranderen. Deze verandering moet je echt zelf willen. Dat is dan ook de allerbelangrijkste vraag: wil je echt veranderen?

Bewustwording

Zodra je je bewust bent van een bepaald gedrag, kan je dit gedrag veranderen. Echter levert het gedrag ons vaak dingen op. Wat levert het je op om niet te veranderen? Als ik voor mijzelf spreek zijn er verschillende gedragingen die eerst onbewust plaatsvonden, waar ik me inmiddels bewust van ben.

Ik zal er één uitlichten die een grote inpakt heeft gehad op mijn leven. Dit onbewuste gedrag leverde mij zelfs meerdere bestsellers op.

Ik wilde altijd iedereen helpen. Ik nam mensen in huis die geen huis hadden en verzon (ongevraagd) oplossingen voor mensen hun problemen. Dit waren allemaal gevarieerde problemen, zoals meerdere mensen die ik geld geleend heb. Als mensen mijn goed bedoelde advies dan niet aannamen en het op hun eigen manier gingen doen, kon ik daar niet goed tegen (hallo ego!).

Je zou zeggen dat het helpen van mensen een mooie eigenschap is. Het heeft inderdaad een mooie intentie maar er schuilde bij mij iets achter. Ik vond mezelf niet goed genoeg. Hierdoor had ik het nodig om van andere mensen te horen dat ik altijd zo behulpzaam was. Doordat ik continu bezig was met het behulpzame gedrag hoefde ik bovendien mijn eigen pijn en problemen niet aan te kijken. Ik was immers veel te druk met de pijn en ellende van anderen. Het behulpzame gedrag leverde me dus een hoop schouderklopjes op. De schouderklopjes die ik nodig had, omdat mijn eigen gevoel over mezelf niet goed was.

LET OP! Dit gedrag toonde ik onbewust. Door middel van paarden coaching ben ik achter dit gedrag gekomen. Toen ik mij bewust werd van dit gedrag, was de vraag: wat wil ik hiermee doen? Wil ik dit veranderen? Hoe kan ik dit veranderen? Wat houdt het in als ik het verander? Als ik dit gedrag verander en niemand meer ongevraagd hulp zal aanbieden, zal ik mijzelf de schouderklopjes moeten geven. Ik zal mezelf gaan waarderen en ik zal mijn trauma’s aan durven kijken, zodat ik ze op hun tijd los kan laten.

Verschuilen achter trauma’s

Het verschuilen achter je trauma’s levert je van alles op. Als er een trauma ter spraken kwam, kreeg ik te horen hoe sterk ik wel niet was met alles wat ik heb meegemaakt. Wil je je trauma’s loslaten? Dan moet je deze echt gaan doorvoelen. Je zal er niet meer voor wegrennen. De trauma’s zullen voor altijd bij je horen. Ik kan nu naar mijn trauma’s kijken zonder dat mijn hartslag wordt verhoogd en ik heb vrede met het verleden.

Waardering

Vervolgens ben ik mezelf bewust gaan waarderen. Deze waardering begon met lieve woorden over mijn lichaam uitspreken en zeggen dat ik van mijzelf hou. Daarnaast ben systemisch werk gaan doen. Ik heb meerdere familie opstellingen gedaan waarin veel dingen zijn opgehelderd en ik heb de boeken van Els van Steijn gelezen. Aankomende week start ik ook nog eens met een coaching traject bij Els waarvoor ik zo dankbaar ben. Daarnaast mediteer en relativeer ik veel.

Ik zie mijzelf nu en daardoor heb ik het niet meer nodig dat een ander mij ziet.

Je hebt altijd jezelf nog

Als je genoeg hebt aan jezelf, heb je altijd alles wat je nodig hebt. Ik ben erg goed geworden in het schijt hebben aan wat een ander van me denkt of vindt. Ik ben ik. Of jij mij leuk vindt of juist niet leuk, verandert niets aan hoe ik naar mijzelf kijk. Dit besef is zo fijn. Als ik geen zin heb om te socializen doe ik dat niet. Ik zal me nooit druk maken over wat een ander daarvan vindt. Dat is pure vrijheid en ik kan het iedereen aanraden!

Ik ben 100% tevreden met mijzelf en ook in verdrietige momenten heb ik genoeg aan mezelf.

Van onbewust gedrag naar bewuste verandering

Ik had onbewust behulpzaam gedrag, hier ben ik me bewust van geworden. Hoe ik hier bewust van geworden ben? Door een geweldige paarden coaching sessie bij Paardencoaching Drenthe. Vervolgens heb ik onderzocht wat het gedrag mij opleverde en heb ik uitgevonden waarom ik het deed. Ik heb bewust gekozen om dit te willen veranderen en dit deed ik als volgt:

Ik ben mijn trauma’s aangegaan en ik ben mijzelf gaan waarderen. Ik zeg niet dat ik nooit meer iemand zal helpen maar ik draag niet meer de problemen van de wereld of mijn familie op mijn schouders. Het leven is een stuk lichter geworden kan ik je vertellen.

NLP diploma

Afgelopen week heb ik mijn NLP diploma gehaald. Tijdens de opleiding werd ik me bewust dat ik het gedrag in kleine maten nog steeds doorvoer. Ik los geen zware problemen van mensen op maar in een gesprek was ik nog wel bezig met het aandragen van oplossingen in plaats van vragen stellen. Ik ben super blij met de extra tools die ik heb gekregen tijdens deze NLP opleiding. Met deze handvatten kan ik mijzelf nog meer ontwikkelen. Daarnaast heb ik mij ingeschreven voor een opleiding als Paardencoach. Paardencoaching was voor mij echt life changing. Ik wil mensen op een gezonde manier helpen, vanuit een passie.

Een boekentip is De Fontein, vind je plek‘ van Els van Steijn.