Versterkt sporten inderdaad je immuunsysteem?

Deze dagen schrijf ik veel over het immuunsysteem en op welke manier we deze kunnen versterken. Alle tips en aanwijzingen kunnen wij goed gebruiken! Al eerder schreef ik over lijnzaad. Lijnzaad heeft direct invloed op het versterken van ons immuunsysteem. 

In deze blog wil ik specifiek kijken naar het resultaat van sporten op ons immuunsysteem. Versterkt het daadwerkelijk onze weerstand? Tientallen, wellicht wel honderden onderzoeken zijn er gedaan naar het verband tussen sporten en het afweersysteem.

Betere controle op ziekteverwekkers

Infectioloog Jaap van Dissel, hoogleraar interne geneeskunde aan het Leidse UMC heeft hier een zeer duidelijk standpunt in. Regelmatig bewegen helpt om ziekteverwekkers te bestrijden geeft hij aan. De theorie hierachter is dat veel bewegen de immuun cellen uit hun verstopplek haalt en dat die cellen daardoor ook sneller door ons lichaam gaan bewegen. Hierdoor creëer je een betere controle op ziekteverwekkers in ons lichaam. Toch geven niet alle onderzoeken dezelfde resultaten weer. Soms blijken sporters meer witte bloedlichaampjes te hebben en soms is er sprake van een hoge of lage concentratie antistoffen in het lichaam.

Maar, door te bewegen, verbeteren wel een heleboel andere lichaamsfuncties en dat kan nu juist uitmaken of je wel of niet ziek wordt. Wanneer je sport, hebben je longen meer capaciteit om te ventileren en het neusslijmvlies kan daardoor beter de lucht bevochtigen. Belangrijk is wel dat je het niet overdrijft, want fanatiek sporten verhoogt de hoeveelheid stresshormonen in je bloed, en die hormonen onderdrukken het immuunsysteem.

30 – 60 minuten bewegen

Volgens een andere hoogleraar, David Nieman, professor in de volksgezondheid en directeur van het Human Performance Lab van de Appalachian State University, is het vermogen van het lichaam om ziekte af te weren direct te linken aan regelmatige lichaamsbeweging. Dit bleek uit alle onderzoeken de meest impactvolle. 30 – 60 minuten  lichte activiteit verhoogt de circulatie van de witte bloedlichamen. Juist door deze resultaten heb ik trainingvideo’s opgenomen. Allemaal vanuit huis uit te voeren en te volgen.

Andere voordelen voor ons lichaam

Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, schrijft in een artikel dat actief blijven, juist in deze periode met het Coronavirus, heel belangrijk is voor je immuunsysteem. Regelmatig bewegen verkleint ook nog eens het risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes. Daarnaast komt het voor dat sommige vormen van kanker minder kans krijgen. Je immuunsysteem is sneller in staat virussen en bacteriën te detecteren en er tegenop te treden.

Regelmatig bewegen heeft ook nog invloed op een ander component van ons bloed, namelijk het glucosegehalte. Organen als de lever, de alvleesklier en de skelettale spieren, dat zijn de spieren die ons hoofd, armen, benen en lijf laten bewegen, hebben grote hoeveelheden glucose nodig om goed te kunnen functioneren. Als je kijkt naar de invloed van sporten en beweging op de lange termijn is het resultaat dat de vezels in die spieren veel efficiënter om kunnen gaan met de glucose. Daardoor versterkt het deze spieren!

Wanneer we matig intensief bewegen stijgt het aantal t-cellen en nk-cellen, die worden ook wel de “natural killers” genoemd, in ons lichaam. Juist dit zijn de cellen die virussen opsporen en elimineren in ons lijf. Ook heeft het sporten invloed onze mindset!  Tijdens het sporten worden neurotransmitters geactiveerd in onze hersenen. Neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van dopamine, wat weer zorgt voor een positief gevoel. Wij kunnen er dus zelf voor zorgen dat zowel ons lichaam gezond blijft en een positieve mindset creëren!

Fit at Home

De afgelopen dagen zijn er steeds meer en meer mensen vanuit huis aan het werk, kids krijgen les op afstand en de sportscholen zijn gesloten. Het gevaar dat we minder gaan sporten en bewegen ligt op de loer. Daarom heb ik het Fit at Home pakket samengesteld. Alle sportattributen die je nodig hebt voor een volledige work-out, gewoon vanuit je woonkamer! TIP: plan thuis je work-out in. Normaal gesproken reserveer je een les of tijdslot in de sportschool, nu doe je dat gewoon thuis! Zet het in je agenda en ga dan ook echt sporten.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/is-sporten-goed-voor-je-weerstand~b769ed4a/

https://www.womenshealthmag.com/nl/trainen/a25691840/sporten-immuunsysteem-versterken/

https://nl.metrotime.be/2020/02/10/must-read/zo-lang-moet-je-sporten-om-je-immuunsysteem-te-boosten/

https://www.ad.nl/binnenland/wetenschappers-drukken-ons-op-het-hart-nederlanders-blijf-in-beweging~a657189d/?referrer=https://www.google.com/

https://ruudmeulenberg.nl/stress-lichaam/immuunsysteem/

https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/gewicht-voeding-bewegen-en-alcohol/bewegen-en-kanker