Waarom voldoende rust essentieel is voor je balans, gezondheid en huid

In deze blog ga ik dieper in op het belang van rust nemen. Waarom is het zo belangrijk om tot rust te komen, en wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je geen rust neemt en (langdurig) onder stress staat?

Het effect van stress in je lichaam

Stress heeft een negatief effect op je lichaam, dit heb je vast vaker gehoord.
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten stressoren zijn. Chemische stressoren (toxische belasting in je lichaam), psychologische stressoren (je eigen gedachten en emoties) of fysiologische stressoren (kou, warmte, pijn).

Als je onder stress staat activeert je sympathisch zenuwstelsel de zogenaamde vecht of vluchtresponse. Dit betekent dat fysiek gezien al het bloed naar je armen en benen gaat en je hele systeem in een staat van alertheid verkeerd. Ook wordt het stresshormoon cortisol en adrenaline aangemaakt. Je focust in deze staat volledig op dat ene ding wat een bedreiging vormt. Dit is heel handig als er een tijger voor je neus staat waar je voor moet wegrennen. Dat is korte termijn stress: na een tijdje keert de innerlijke rust vanzelf terug.

Tegenwoordig komen we niet zoveel tijgers meer tegen, maar we leven wel een groot deel van de tijd in de vecht- en vluchtresponse. We activeren deze response steeds opnieuw door onze gedachten ergens over of onze automatische reacties op wat er gebeurt. Bijvoorbeeld die deadline die je misschien niet haalt of een vriend die onaardig tegen je is waar je over piekert. Of misschien juist een reactie op (chronische) pijn of ongemak in je lichaam. Hierdoor verblijft ons lichaam veel vaker en langer in hyperalertheid dan gezond/normaal is. Deze chronische stress zorgt ervoor dat op de langere termijn je lichaam mankementen gaat vertonen of zelfs ziek wordt.

Het effect van stress op je immuunsysteem

De reden dat je eerder ziek wordt bij (chronische) stress is simpel: je lichaam is zo druk bezig met paraat staan voor de aanval dat er weinig tot geen resources meer zijn voor de zogenaamde rust en verteer modus waar het parasympatisch zenuwstelsel verantwoordelijk voor is. De naam zegt het al: in de rust- en herstelmodus stelt je lichaam orde op zaken zodat alles goed blijft functioneren. Probeer je eens voor te stellen wat er gebeurt als je lichaam deze belangrijke taak niet goed kan uitvoeren! Alles heeft onderhoudt nodig anders komt er verval, en dit geldt dus ook voor je lichaam.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat stress je immuunsysteem direct ondermijnt omdat het lichaam minder natural killer cellen aanmaakt. Deze cellen vernietigen onder andere virussen en kankercellen. Ook zijn er minder circulerende witte bloedcellen aanwezig bij stress: witte bloedcellen herkennen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers en maken ze onschadelijk. Ook de hoeveelheid antistoffen in ons lichaam loopt terug onder stress.

Hoe je zorgt voor voldoende rust

Rust betekent voor je lichaam dus een kans om belangrijk herstelwerk uit te voeren zodat alles optimaal blijft functioneren. In je slaap wordt er bijvoorbeeld veel herstelwerk uitgevoerd. Ook overdag is het juist heel belangrijk om voldoende in rust- en herstelmodus te zijn en niet het grootste deel van de tijd in vecht- en vluchtmodus zodat je gezond en in balans blijft.

Wat kan je doen om voldoende rust te krijgen? Je kan regelmatig minder informatie tot je nemen en even een pauze nemen van schermen, internet en social media. Ook helpt het om voldoende te sporten en regelmatig in de natuur te zijn. Dagelijks mediteren is ook een belangrijke om bij jezelf te blijven en niet overprikkelt te raken. Diep ademhalen kan ook een goede manier zijn om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Vraag je ook af waar jij van ontspant en doe dit regelmatig.

Je wilt naast psychologische stress ook chemische stress verminderen. Als je jouw lichaam een handje helpt met het afvoeren van afvalstoffen – bijvoorbeeld als je masseert om je cellulite te verminderen – is het belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de behandelingen door zodat je lichaam het nodige herstelwerk kan verrichten. Voldoende rust zorgt dus juist voor een mooiere en gladdere huid.

Wil je zelf thuis aan de slag met het verminderen van je cellulite door massage? Klik hier voor meer informatie over onze MKBM cellulite cups.

https://pdfs.semanticscholar.org/e190/a3123f75a04aa3fbeeff5d1467039f10ed86.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0167569994901775

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/016756999680538X

https://www.stresscentrum.nl/informatie-over-stress/interne-en-externe-stressfactoren/

https://ontstressen.net/wat-zijn-stressoren/

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-2820-3_4

https://www.semanticscholar.org/paper/‘-Rest-and-Digest-’-Versus-‘-Flight-or-Flight-’-%3A-A-Loft/e38d253986d96047dad05a665ec6c7f665a83a1f