Wil jij het verouderingsproces vertragen?

In deze blog wil ik meer met je delen over het belang van collageen voor de huidelasticiteit maar vooral ook over de invloed van collageen voor jouw spieren en gewrichten. Wellicht denk je bij collageen direct aan gezichtsverzorging, rimpels en slapper wordende huid. Dit klopt allemaal en tegelijkertijd vind ik het belangrijk om op wetenschappelijke manier meer informatie met je te delen. Sinds 10 weken gebruik ik The Solution van Oslo Skin Lab omdat ik merk dat het belangrijk is dat ik door mijn leeftijd dat ik het verouderingsproces graag wil vertragen.

Wat is collageen precies?

Laat ik beginnen met uit te leggen wat collageen precies is en waar in je lichaam je dit eiwit terug vindt. Collageen is namelijk een belangrijk eiwit in ons lichaam wat zorgt voor stevigheid. Je vindt collageen terug in onze botten, spieren, gewrichten maar ook in je nagels en haren. De meest bekende werking van collageen in ons lichaam is de werking voor de huid. Het behouden van stevigheid en elasticiteit van ons grootste orgaan. De collageenvezels in de opperhuid beïnvloeden de structuur van binnenuit.

Zelf aanmaken

Ons lichaam maakt tot ons 25e levensjaar de meeste collageen aan in ons lichaam. Na die tijd wordt het steeds een beetje minder en vanaf ongeveer ons 50ste levensjaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan. Dit zorgt er onder andere voor dat de afname als resultaat rimpels en cellulitis geeft. Voor onze spieren en gewrichten betekent dit dat we stijver worden en minder soepel kunnen bewegen.

Naast dat onze leeftijd een rol speelt in de afname van collageen in ons lichaam zijn er ook externe factoren. Zonlicht, suikers en ook roken maken de collageen vezels in ons lichaam kapot.

Verschillende types collageen

In ons lichaam vind je verschillende collageen types terug. Er zijn er drie het belangrijkste. Het eerste type vind je vooral in haar, nagels, huid, botten, bindweefsel, pezen, bloedvaten en kraakbeen. Het tweede type collageen vind je in gewrichten, tussenwervelschijven, je ribben, neus en luchtpijp. En het derde type in onze huid, bloedvaten en weefsels bij wondjes en herstel daarvan. Ongeveer 90% van het eerste type collageen is wat we in ons lichaam hebben.

Een tekort? Wat te doen…

Collageen is zoals ik al eerder noemde een belangrijk eiwit in ons lichaam. Eiwitten zijn weer opgebouwd uit Aminozuren. En juist de aminozuren kun je ook wel de bouwstenen noemen voor het eiwit in onze cellen van ons lichaam. Collageen is een eiwit met wel 18 verschillende aminozuren. Een aantal aminozuren kan ons lichaam zelf aanmaken en verschillende anderen niet. Deze worden ook wel essentiële aminozuren genoemd. Belangrijk is dat wij deze eiwitten uit onze voeding kunnen halen. Bijvoorbeeld uit vlees, vis en eieren.

Onze voeding bestaat allang niet meer uit de juiste voedingsstoffen en bouwstenen voor ons lichaam. Daarom vind ik het belangrijk dat we kiezen voor supplementen. Supplementen die goed aanvullen en nog belangrijker die we goed op kunnen nemen. Daarom besteed ik altijd veel tijd aan het onderzoeken naar de juiste producten die ons lichaam op een snelle en goede manier kunnen opnemen. Zie hiervoor ook alle blogs die ik heb geschreven over o.a. Vitamine C.

Collageen als poeder supplement

Er zijn verschillende bronnen zoals de medische database waar onderzoeken worden gepubliceerd over de werking van een collageen poeder supplement. Deze specifieke onderzoeken bevestigen dat de inname van een poeder supplement heel duidelijk invloed heeft en zeer effectief is. Zo’n onderzoek wordt dubbelblind gedaan wat betekent dat er ook gebruikt wordt gemaakt van een placebo controlegroep. 2 groepen waarvan 1 groep een placebo ontvangt en de andere groep het daadwerkelijke supplement. Geen van de deelnemers of de onderzoekers weten welke groep het placebo ontvangt en andersom.

In een onderzoek waarbij 114 vrouwen voor 8 weken lang dagelijks het supplement gebruikte werd een resultaat gemeten van een afname in rimpeldiepte van wel 20%. Daarnaast werd de elasticiteit, kwaliteit en uitstraling verbeterd. Een tweede onderzoek naar de afname van cellulitis bij een groep van 105 vrouwen toonde aan dat de zichtbaarheid van cellulitis afneemt bij het innemen van een collageen supplement.

Wil je het ook proberen?
Met de code: fajah krijg je 60% korting op de 1e verpakking van het membership van Oslo Skin Lab. Het membership is op ieder moment opzegbaar dus je zit nergens aan vast. Klik hier om The Solution Beauty Collagen te bekijken!

Gepubliceerde onderzoeken:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24401291

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26561784/