Hoe ik seks inruilde voor zelfliefde

Het topic zelfliefde was niet eerder zo groot. Hoewel ik er al meerdere keren over heb geschreven en mijn boek Killerbody Dieet – met als toevoeging zelfliefde, zelfacceptatie en vanuit de juiste mindset je doelen behalen – heb herschreven, moet ik toegeven dat ik zelf ook nog heel veel te leren had op dat vlak.

Liefdesleven

De afgelopen 10 jaar was mijn liefdesleven alles behalve stabiel. Ik ruilde de ene liefde in voor de andere. Het waren ongelijkwaardige relaties met als doel niet naar mezelf te hoeven kijken. Ik was er nog niet klaar voor om dat stukje zelfliefde met mezelf aan te gaan. Om de reis naar binnen volledig te maken. Het is makkelijk als je met een ander bezig kan zijn, zo hoef je niet naar je eigen shit te kijken. Nadat mijn 5e relatie in 10 jaar tijd ruim een half jaar geleden op de klippen liep, wist ik wel dat de tijd was aangebroken dat ik aan de relatie met mezelf moest gaan werken.

Ik ben al een paar jaar bezig met zelfontwikkeling en traumaheling. Echter zocht ik nog steeds naar de liefde, vooral buiten mezelf. Ik dacht dat ik alleen kon zijn, maar dat was ik nooit. Als het uitging met één van de relaties was ik alweer aan het chatten met de volgende.

Als ik terugkijk naar die periode was het vluchtgedrag en ontstonden de relaties altijd op basis van seks. Er zitten zelfs een paar relaties tussen die naast seks geen één ander ingrediënt bevatten. Als de passievolle eerste maanden over waren, bleef er niet veel over. Ruzies werden goedgemaakt met seks en gesprekken werden vervangen door seks.

Liefdesrelatie met mezelf

Ik besefte me dat ik sinds mijn 13e nog nooit zonder man was geweest. Ik was altijd wel in gesprek, verslaafd aan het gevoel van aandacht en onbewust bang om alleen te zijn. De afgelopen zes maanden waren vernieuwend. Ik besloot het een keer anders te doen en de liefdesrelatie met mezelf te herstellen. Het was geen makkelijke periode. Mede door de blessure aan mijn kruisband voelde ik mij alleen, maar ik ben ervan overtuigd dat blessures zich aandienen voor een reden. Lees in deze blog meer over hoe ik deze blessure heb ervaren: Hulp durven vragen.

Zo had ik nu wel de tijd om echt eens naar mijn eigen patronen te kijken. Ik heb aan traumaverwerking met EMDR gedaan en ontdekt waarom ik voor ongelijkwaardige relaties koos. Ik heb familieopstellingen gedaan om op de juiste plek in de fontein komen te staan en ik heb naar mezelf gekeken. Ik ben teruggegaan in de tijd en herkende een patroon vanaf mijn allereerste relatie tot de laatste. Het had er net zo goed één kunnen zijn, want uiteindelijk waren ze allemaal hetzelfde. Doordat ik mijn les niet leerde en mijn trauma’s niet oploste, kreeg ik dezelfde les keer op keer.

Ik weet nog dat mijn coach, Els van Stijn, in de eerste sessie zei: “Blijf maar even alleen.” Je moet eerst op de juiste plek in de fontein komen te staan en daarna zal je zien dat je een ander soort mannen zal aantrekken. Ik ben bewust en ik weet hoe de universele wetten van aantrekkingskracht werken. Toch dacht ik steeds bij mijn nieuwe relaties dat ze anders waren omdat ik ook wel aan mezelf werkte. Ik had alleen nog nooit gewerkt aan mijn zelfliefde en ik was nog nooit echt alleen geweest en dat is wel belangrijk. Ze zeggen dat als je echt alleen en gelukkig bent en je liefde niet meer nodig hebt of verwacht, het je dan pakt. Toch was ik altijd op zoek. Ik zocht naar liefde buiten mezelf en trok partners aan op mijn wond.

Orgasme

Eerder woonde ik een lezing bij van Mantak Chia in Londen op het event London Real. Deze man vertelde over de waarde van het inhouden van een orgasme. De potentie en energie die je bij je houdt als je geen orgasme hebt. Check hiervoor zijn boek Seksuele geheimen van de vrouw. Ik besloot dat seks me de afgelopen jaren niet dichter bij mezelf had gebracht. Sterker nog, vanuit seks ontstond er steeds een relatie, dus besloot ik het te laten voor wat het was. Ik wilde ontdekken wat het me bracht. Zonder afleiding en orgasmes ben ik op zoek gegaan naar mezelf en ik kan je vertellen, ik heb mezelf gevonden. Het is niet makkelijk, maar met stip de allermooiste reis die er is. Het gevoel dat je niks of niemand nodig hebt buiten jezelf om je goed te voelen, dat je gewoon kan zijn, is overweldigend.

Meditatie

Door middel van vipassana meditatie heb ik mijn patronen onderzocht. Ik snap de wet van oorzaak en gevolg en ik voel mij rijk aan nieuwe inzichten. Ik voel me levendiger als ooit te voren. Ik houd van mezelf precies zoals ik ben. Met littekens, met putjes en met mijn chaotische gedrag. Ik voel intense liefde voor mezelf en geniet van de keuzes die ik voor mezelf heb gemaakt. Voor het eerst geniet ik intens van mijn eigen gezelschap en voel ik dat ik totaal geen bevestiging meer nodig heb van buitenaf. Ik ben mij bewust dat groei en heling een levenslang proces is. Het is nooit klaar. Het is zeker wel de moeite waard. Ik heb naast mooie inzichten ook mooie ideeën gekregen voor de toekomst van mijn bedrijf waar ik jullie graag in meeneem. Uiteindelijk voel ik wel dat mijn missie bij liefde en licht ligt en dat ik graag mijn reis met jullie deel, zodat ik misschien wel de inspiratie mag zijn voor jou om ook te kiezen voor zelfliefde en geluk.