Eat big, be big

//Eat big, be big
Eat big, be big

Project Description

“Ik kan eten wat ik wil, maar ik kom nooit aan!”.  We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die dat kan zeggen. Voor veel mensen is dat een utopie, voor sommige mensen is dit de ongewenste realiteit. Als we denken aan verantwoord eten en sporten, dan ontstaat er eerder een associatie met afvallen dan aankomen, toch is er een groep mensen voor wie aankomen net zo’n obstakel is als voor de meeste mensen afvallen. Op My killerbodymotivation krijg ik ook vaak de vraag hoe aan te komen in plaats van af te vallen.

Dr. William H. Sheldon was een professor op het gebied van psychologie en geneeskunde en hij maakte het zijn levenswerk om mensen “in kaart te brengen”. Een bevinding van hem is dat er drie soorten lichaamstypes bestaan, namelijk: ectomorf, mesomorf en endomorf. Deze drie lichaamstypes hebben verschillende voor- en nadelen. De ectomorf heeft bijvoorbeeld een dun en fijne lichaamsbouw, de mesomorf heeft een gespierd lichaamsbouw en de endomorf een wat vollere lichaamsbouw.

(Her)ken jouw lijf

In dit stuk wordt de focus gelegd op de dunne en fijnere types, oftewel de ectomorf. De ectomorf heeft moeite om op gewicht te komen en het verkrijgen van spiermassa. Dit zijn vaak lange en dunne mensen die oneindig veel kunnen eten zonder ook maar een grammetje vet aan te komen. Ze hebben slanke spieren en een zeer snelle stofwisseling. Dat je een bepaald genetische aanleg hebt, betekent niet dat jouw lot bezegeld is. Het belangrijkst is dat je erachter komt wat jouw lichaam nodig heeft om je doelen te bereiken. Ectomorfs verbranden alles wat ze binnenkrijgen als sneeuw voor zon door hun de supersnelle metabolisme. Ter compensatie is het dus belangrijk om meer calorieën binnen te krijgen dan dat je verbrandt. Dat klinkt logisch en simpel, maar dat is vaak het grootste struikelblok.

Dat je een bepaald genetische aanleg hebt, betekent niet dat jouw lot bezegeld is.

Sleutels tot succes

De belangrijkste vraag is, wat moet een ectomorf doen om zijn doelen te bereiken? Voeding en de juiste training zijn essentiële onderdelen, maar die zijn voor de ectomorf net iets anders dan van iemand die wilt afvallen. Calorieën uit koolhydraten is de belangrijkste voedingsbron om op een verantwoorde manier massa te kweken. Denk daarbij aan producten zoals volkoren brood, rijst, aardappelen, havermout, pasta’s, volle zuivel producten, vlees, vis, eieren, noten en weight gainers. Het voordeel van weight gainers is dat als je van nature geen grote eetlust hebt, je toch je koolhydraten- en eiwitteninname kan aanvullen op een makkelijke manier.

Cardiosessies langer dan 30 minuten moeten achterwegen gelaten worden.

Naast je voeding is de juiste trainingsvorm heel belangrijk. Cardiosessies langer dan 30 minuten moeten achterwegen gelaten worden, de focus moet meer liggen op krachttraining. Compound oefeningen zoals squats, deadlifts en pull ups die langzaam worden uitgevoerd zijn perfect voor de ectomorf. Net zoals bij elke doel dat je wilt behalen is toewijding en geduld een belangrijke sleutel tot succes. Waardeer de kleine progressies die geboekt worden, daardoor blijf je gemotiveerd om vol te houden.

Blijf in jezelf geloven en houdt altijd het doel voor ogen.

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips.

Liefs,

Faya

Op 14 april start onze nieuwe MKBM All-in groep, heb jij je aangemeld? Voor jouw aangepaste schema’s? Aanmelden kan hier.