fbpx

Suiker, het nieuwe gif? Deel 1

//Suiker, het nieuwe gif? Deel 1
Suiker, het nieuwe gif? Deel 1

Project Description

SUIKER, HET NIEUWE GIF?

Er is de laatste tijd veel te doen over suiker in ons voedsel. Wetenschappers luiden de noodklok over teveel suiker in ons voedsel en de experts buitelen over elkaar heen op t.v. Onlangs opende in Amsterdam de eerste afkick kliniek voor suikerverslaafden, een initiatief van Diabetes Fonds Nederland. Er heerst verwarring over de verschillende soorten suikers, zetmeel en vezels (verzamelnaam koolhydraten) en hun impact op onze gezondheid.

Tijd voor een verhelderend artikel.

Een korte uitleg over de verschillende soorten suiker, zetmeel en vezels oftewel over koolhydraten.

 • ENKELVOUDIGE KOOLHYDRATEN

De chemische structuur van koolhydraten bepaalt hoe snel ze worden opgenomen. Het lichaam breekt koolhydraten uiteindelijk af tot glucose, omdat complexere vormen niet door het bloed vervoerd kunnen worden. Geraffineerde suiker, sucrose en fructose, geïsoleerde vruchtensuikers, zijn de snelst opneembare vorm. Andere snel opneembare koolhydraten zitten in wit brood, witte rijst, witte pasta en bewerkte voedingsproducten zoals kant en klaar maaltijden, frisdrank, energiedrankjes, vruchtendranken, snacks, snoep, gebak en , etc. Deze snel opneembare koolhydraten bevatten vrijwel geen vezels, eiwitten, mineralen en vitaminen. Daarom worden ze ook wel lege energiebronnen genoemd. Ze zorgen voor een snelle en steile energie piek.

 • MEERVOUDIGE KOOLHYDRATEN

 

Meervoudige koolhydraten zijn eigenlijk aan elkaar geregen enkelvoudige koolhydraten die in het maag -darmkanaal uit elkaar gehaald moeten worden. Dat kost meer energie. Het kost het lichaam bovendien meer tijd, waardoor er veel gelijkmatiger en over een langere periode glucose aan het bloed wordt afgegeven. Meervoudige koolhydraten zijn langzame en stabiele koolhydraten die goede en langdurige energie leveren bij een normale suikerspiegel. Meervoudige koolhydraten vindt je als zetmeel voornamelijk in onbewerkte natuurlijke producten zoals volkorenbrood, roggebrood, zilvervliesrijst, aardappelen en volkorenpasta. Maar ze komen ook voor in peulvruchten en groenten en als glycogeen in rood vlees en in gevogelte. En in notensoorten als walnoten en pistache noten.

 • VERTEERBARE EN ONVERTEERBARE VEZELS

Er zijn vezels die door bacteriën in de dunne darm worden afgebroken, die nog een beetje energie leveren en de massa in de darm soepel houden, wat een goede stoelgang bevordert.

En er zijn vezels die onveranderd blijven omdat ze voor ons onverteerbaar zijn, die het volume in de darmen vergroten wat de stoelgang bevordert. Ook zorgen deze vezels voor eerdere verzadiging door hun volume als ze vocht opnemen in de maag.

WAAROM IS VEEL SUIKER ONGEZOND?

 1. De snelle suikerpiek van de enkelvoudige en geraffineerde suikers zorgt voor een grote hoeveelheid insuline die nodig is om de suiker naar de cellen te brengen en het teveel af te geven aan de lever waar het in glycogeen wordt omgezet en het overschot als vet wordt opgeslagen. Daardoor daalt de suikerspiegel snel maar gaat vaak door een ondergrens heen waardoor je lusteloos bent en weer trek krijgt. Hoe meer snelle suikers hoe erger dit wordt, omdat de overwerkte alvleesklier die insuline aanmaakt op den duur minder goede insuline produceert of dat het lichaam slechter reageert op de insuline. En daardoor kom je in een negatieve spiraal van steeds meer koolhydraten behoefte, tegenwoordig suikerverslaving genoemd. Uiteraard word je dikker en ontwikkelt zich bij heel veel mensen diabetes type II.
 2. Veel suiker en bewerkte koolhydraten zorgen voor voortdurend hoge bloedsuikers waardoor bijvoorbeeld eiwitten niet goed afgebroken kunnen worden en zich als plaque gaan manifesteren. Deze zogenaamde AGE’s, Advanced Glycation End products zorgen voor een cascade aan schade en ondermijnen je gezondheid.
 3. Constant in suikerverbranding verkeren wordt door het lichaam als stress ervaren. Evolutionair gezien verkeerden we voornamelijk in vetverbranding en schakelden we alleen over op suikerverbranding als er direct geestelijke en lichamelijke topprestaties moesten geleverd worden, door afgifte van adrenaline bij gevaar waardoor het lichaam direct glucose in het bloed afgeeft.
 4. Kanker kan alleen ontstaan in een zuurstofarme omgeving en wordt gevoed door suikers.

WAT MOET IK ONTHOUDEN?

 1. Haal je koolhydraten zoveel als mogelijk uit onbewerkte natuurlijke en vezelrijke producten als groenten, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten en noten
 2. Pas je calorie inname aan, aan je calorie verbruik
 3. Drink liever geen vruchtensap en suikerhoudende frisdrank
 4. Neem zo min mogelijk snacks en comfort food
 5. Vermijdt de consumptie van High Fructose Corn Syrups, ook voor je kinderen
 6. Als je veel sport heb je meer koolhydraten nodig
 7. Als je veel sport heb je al gauw een normale bloedsuiker en reageert je lichaam beter op insuline
 8. Er zijn een aantal kruiden die de bloedsuiker spiegel normaliseren, zoals fenegriek, kaneel en kurkuma
 9. De fructose in vruchten geconsumeerd is qua hoeveelheid relatief gering en omgeven door veel vezels en waardevolle voedingsstoffen en daarom gezond, indien met mate geconsumeerd
 10. Direct voor en na een zware inspanning is suiker gewenst voor betere prestaties en sneller herstel
 11. Ook voor geestelijke prestaties heb je voldoende glucose nodig, denk daaraan als je een tentamen hebt of een lezing moet geven

NOOT VAN DE REDACTIE

De suiker inname per hoofd van de bevolking is vanaf 1850 met minimaal 700% toegenomen. En een groot gedeelte van die toename in de laatste vijftig jaar. Die trend kan niet losgezien worden van de enorme toename in de laatste vijftig jaar van obesitas en vetzucht, van hart en vaatziekten, van diabetes type II, van de ziekte van Alzheimer, van het Metabole Syndroom en een aantal vormen van kanker, om er maar een paar te noemen.

Details

Categories: