Gevoel van onzekerheid en je partner achter het behang plakken?

Al eerder schreef mijn zusje Shanti een blog over “hét wondermiddel tegen PMS” met daarin ook de benoeming van de Shatavari capsules. Zoals jullie weten wil ik graag onderbouwde informatie en feiten met jullie delen als het gaat om voeding, supplementen en andere onderwerpen die passen bij mijn visie. Daarom in deze blog meer over wat Shatavari is en welke bewezen gezondheidsvoordelen dit plantje heeft voor ons lichaam.

Wat is Shatavari?

Shatavari (Asparagus racemosus) is een verwant van de aspergeplant en komt in India in het wild voor in hoger gelegen bosgebieden van de Himalaya gebergten. Deze plant met zijn elegante slanke blaadjes en lieftallige witte bloemetjes wordt de Ginseng voor vrouwen genoemd. Het poeder van de wortel van Shatavari is een belangrijk ingrediënt dat al duizenden jaren gebruikt wordt in de Ayurvedische kruidenleer.

In de Ayurvedische kruidenleer wordt de naam Shatavari gebruikt maar je kunt het ook terugvinden als Satavar of Shatamull. De wortel heeft rustgevende eigenschappen en helpt het lichaam van de vrouw in balans te houden. Daarnaast wordt het ook als afrodisiacum gebruikt en men zegt zelfs dat het de vruchtbaarheid zou kunnen bevorderen. Naast de wortel kunnen ook de bladeren worden gebruikt.

Isoflavonen

Een belangrijk ingrediënt of stofje wat je terugvindt in Shatavari zijn isoflavonen. Isoflavonen zijn een soort eiwitten die je vooral veel vindt in bijvoorbeeld sojaproducten, lijnzaad en peulvruchten.

De isaflavonen ondersteunen je lichaam in het aanmaken van fyto-oestrogenen, namelijk genisteïne en daidzeïne. Dit zijn stofjes die lijken op oestrogeen, het hormoon in het vrouwelijk lichaam wat zorgt voor stemmingswisselingen, opvliegers en andere ongemakken van bijv. PMS. Isoflavonen nemen dus de rol van oestrogenen over en daarmee kunnen direct ook de klachten van PMS worden verminderd. Natuurlijk is de werking van de isoflavonen wel veel minder krachtig dan van onze eigen hormonen.

Antioxidanten

Naast isoflavonen vind je in Shatavari een ruime mate aan antioxidanten. Antioxidanten en bioactieve stoffen remmen oxidatieve stress in ons lichaam. Voldoende aanwezige antioxidanten in je lichaam is heel belangrijk omdat deze stoffen beschermen tegen vrije radicalen, stoffen van buitenaf die schade kunnen aanrichten. Deze schade bestaat uit oxidatie van cellen en weefsel, hetzelfde proces als het roesten van ijzer. Dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Verhoogde oxidatieve stress in ons lichaam is namelijk gelinkt aan de ontwikkeling van diverse ziektes zoals kanker, neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer en Parkinson en reuma (ontstoken gewrichten). Ook is het sterk gelinkt aan (vroegtijdige) veroudering.

Magnesium

Een 3e bestanddeel van Shatavari is magnesium. In ons lichaam is magnesium een bestanddeel van ontzettend veel enzymen en daarnaast een activator binnen meer dan 300 stofwisselingsreacties. Je kunt hierbij denken aan celgroei, celdeling, celmembraanbescherming en energieproductie. Daarnaast ondersteund magnesium ook het proces waarbij zenuwimpulsen overgedragen worden tussen zenuwcellen. Dat betekent dat magnesium ook van groot belang is voor je spieren, zoals de hartspier, longspieren en de spieren in je maag en darmen. Elke cel van ons lichaam heeft magnesium nodig, want zonder dit kunnen je zenuwen, spieren, hersenen, en hart niet functioneren. Magnesium is een mineraal wat zorgt voor ontspanning. Samen met water en zuurstof zijn het drie essentiële levensstoffen.

Magnesium wordt daarom ook wel “de vonk van het leven” genoemd. Het ondersteunt het lichaam bij het aanmaken van melatonine, een stofje wat slaap bevordert en stress kan verminderen. Daarnaast helpt magnesium bij het afbreken van cortisol. Cortisol is het hormoon wat o.a. stress veroorzaakt. En juist dit is belangrijk als het gaat om het verbeteren van je immuunsysteem. Wanneer je langdurig een hoog cortisol gehalte in je lichaam hebt, onderdrukt dat je immuunsysteem. Daarnaast heeft een te hoog cortisol gehalte ook invloed op de mate waarin je lichaam collageen aanmaakt en de ontwikkeling van je spieren afremt.

Verder heeft Shatavari nog meer gezondheidsvoordelen voor ons lichaam. Zo ondersteunt het een gezond luchtwegenstelsel, draagt het bij aan de normalen en gezonde werking van ons hart en is het goed voor de nierfunctie.

Wil je meer lezen of de Shatavari supplementen uitproberen?
Klik dan hier voor de Holisan Shatavari capsules in de MKBM shop!

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Shatavari
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4027291/