Heeft het formaat van je borsten invloed op je zelfbeeld?

Het is nu 8 weken naar de verwijdering van mijn borst protheses. Ik heb geen seconde spijt en ben nog steeds ieder moment super blij dat ik deze beslissing heb genomen.

Lees hier mijn eerste borsten blog: Het tijdperk van mijn grote borsten is voorbij

Met of zonder borsten, ik ben altijd goed genoeg

De afgelopen weken zijn mijn inboxen vol gestroomd met steunbetuigingen, vragen en complimenten. Ik neem de tijd om alle berichten te lezen maar ik kan helaas niet op alles antwoord geven. Het is ongekend hoeveel berichten ik ontvang, daarom schrijf ik deze blog.

Deze blog is voor alle vrouwen die nadenken over het besluit om een borstvergroting te nemen, vrouwen die dankbaar zijn over mijn openheid, vrouwen die door mijn openheid zelf de stap durven te zetten om borstimplantaten te laten verwijderen en vrouwen die kleine borsten hebben en nu inzien dat dat je ook trots kan zijn op een borst partij die bestaat uit twee rozijntjes.

Littekens

De meest gestelde vraag is: ‘wat heb je precies laten doen? Heb je ze alleen laten verwijderen of heb ik ze ook laten liften?’
Het antwoord hierop is: ik heb mijn implantaten laten verwijderen en ik heb mijn borsten een beetje laten liften. Daarnaast zijn mijn tepels verkleind en heb ik een litteken. Het litteken onder mijn borst valt helaas (nog) niet onder mijn borst. Ik weet niet of dit ooit zal gebeuren, aangezien mijn borsten heel klein zijn. Mijn chirurg gaf aan dat hij het litteken eventueel in de toekomst omhoog kan zetten, zodat het litteken wel onder mijn borst valt. Ik moet er alleen echt niet aan denken om weer onder het mes te gaan, dus ik wacht het nog af en ik accepteer het voor nu. Ik voel me goed, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik mijzelf met deze littekens nog niet comfortabel genoeg voel om de sauna in te gaan. Sowieso heb ik op dit moment niet zo veel zin meer in de sauna met alle QR-ellende.

Geen vetje te bekennen

Ik heb geen lipofilling gedaan (mijn borsten opvullen met vet). Op het moment van de operatie woog ik 5 kilo lichter dan normaal omdat ik 12 dagen niet heb kunnen eten door Corona. Er was geen vetje op mijn lichaam te bekennen. Als die 5 kilo wel op mijn lichaam had gezeten, zat dit vet verspreid over mijn benen en billen. Ik zal nooit mijn billen vernielen voor een iets grotere cupmaat. Het is het mij niet waard om overal een beetje vet weg te laten halen en daarvoor in de plaats allemaal bobbels te krijgen. Ik ben blij dat deze keuze voor mij makkelijk gemaakt was omdat er simpelweg geen vet aanwezig was. Als de situatie er anders uit zag, had ik misschien wel gedacht aan het laten opvullen met vet. Nu het geen optie was, was de keuze een stuk makkelijker.

Wat maakt een cup maatje meer nu eigenlijk uit? Geluk zit echt niet in je cupmaat, dat is me inmiddels duidelijk.

Zelfacceptatie

Op dit moment, na 8 weken ben ik helemaal aan mijn nieuwe zelfbeeld gewend. Alleen staan niet alle kleding stukken nog mooi, maar dat is een goed excuus om weer eens te gaan winkelen. Eigenlijk geef ik niet zo veel uit aan kleding, het meeste steek ik in mijn huis en mijn bedrijf. Nu ik merk dat sommige dingen niet meer zo leuk staan, wordt het dus tijd om een nieuwe garderobe aan te schaffen. BH’s hoef ik niet meer te dragen en dat is maar goed ook, want ik pas er geen één. Mijn cupmaat is zo klein, dat elk driehoekje te groot is.

Trainen

Vorige week heb ik voor het eerst getraind na mijn operatie. Dit ging op het moment van trainen goed, maar op het midden van de dag kreeg ik toch steken aan mijn linker litteken. Mijn linkerborst is de borst die het meest te verduren kreeg. Dit is de reden dat ik nog even wacht met de volgende training. Het fijne is dat ik me totaal niet schuldig voel over het niet trainen. Ik accepteer de situatie en zie in dat trainen de rest van mijn leven ook nog kan, geen haast.

Media

Het is een hot item, dat merk ik aan alles. De media sprong er meteen op! Zo was ik te gast bij HLF8, het programma dat Johnny de Mol presenteert op SBS6. Daarnaast heb ik een shoot gedaan voor de LINDA. die komt van de zomer uit en een shoot voor de Flair. Er lopen ook een aantal aanvragen voor een mooie documentaire. Bij HLF8 had ik het gevoel dat ik niet helemaal de tijd had om mijn boodschap te vertellen. Daar wil ik graag nog even aandacht aan geven in deze blog.

Mijn verhaal

Ik had het gevoel dat ik mijn grote borsten nodig had, omdat ik gezien wilde worden. Ik had in die tijd het gevoel dat ik niet gezien werd. Dat is iets wat uit mijn jeugd komt. Dit aspect uit mijn jeugd heb ik geheeld en daarom zijn mijn grote borsten nu niet meer nodig. Ik weet niet wat jouw eventuele reden is van het willen of het hebben van borstprotheses, maar ik weet wel hoe het voelt als je ze niet meer nodig hebt. Mijn tip: neem geen overhaaste beslissingen. Jouw verhaal is niet het verhaal van een ander en andersom. Ik keek bewust niet naar documentaires over de ellende van implantaten omdat ik weet hoe krachtig, de kracht van verbeelding is. Je creëert wat je geloofd. Dat neemt niet weg dat ik geloof, dat er veel mensen zijn met lichamelijke klachten van borstimplantaten. Tegen deze mensen wil ik zeggen dat je gezondheid boven alles moet staan. Ik begrijp ook heel goed dat het nemen van je protheses misschien is ontstaan om je geestelijke en/of emotionele gezondheid te verbeteren. Weet dat je altijd goed genoeg bent, ook als je dat zelf even niet zo voelt. Weet dat je ook zonder borsten een zelfverzekerde vrouw bent. Weet dat je meer bent dan een lichaam met borsten. Door jezelf altijd te accepteren en je niet te verzetten tegen de realiteit, zal je zien dat je niks nodig hebt om gelukkig te zijn. Lijden ontstaat door weerstand tegen de realiteit.

Als ik mezelf als voorbeeld neem, dit was een situatie die ik op twee manieren kon aangaan:
1. Met acceptatie
2. Met weerstand

Als ik had gekozen voor de laatste dan zat ik nu in zak en as. Dan was ik nu verdrietig over mijn littekens en was ik blijven hangen in de “wat als..”. Wat als ik ze nooit had genomen? Dan was ik hier nu niet in beland etc. “Wat als” bestaat niet. Het NU bestaat wel en NU kies ik ervoor om de situatie compleet de accepteren. We hebben niet altijd invloed op situaties in ons leven maar wel op hoe we ermee omgaan. Ik kies ervoor om ook in deze situatie alle positieve aspecten te zien, deze aspecten aandacht te geven en de rest achter wegen te laten.

Dankbaarheid

Daarom een ode aan mijn borsten:

Lieve mooie borsten,
Dankjewel dat jullie er altijd voor me zijn geweest. Dat jullie mijn kinderen hebben gevoed, mijn image hebben ondersteund, dat jullie mij gelukkige en hilarische momenten hebben bezorgd en mijn wens hebben laten vervullen door jullie te laten opvullen.

Dankjewel lieve borsten, dat jullie nog steeds kern gezond zijn na alle cosmetische ingrepen om aan mijn verwachtingen te voldoen. Dankjewel dat jullie nog steeds door dik en dun aan mijn zijde staan.

Wees dankbaar voor alles wat je hebt, focus on the good en heb lief.

Fajah