Help! Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?

Het is weer stoptober en er kwamen heel wat aanvragen voor een blog over hoe je van je suikerverslaving af kunt komen. Voordat ik daar tips over geef (einde van de blog) wil ik eerst even laten weten hoe ik er zelf voor sta nu. Ik moet namelijk bekennen dat ik op dit moment zelf een enorme suikerverslaving heb. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat het ooit zo erg was als nu. Ik eet elke dag taart of snoep en drink een paar dagen per week alcohol. Ik bekeek mijn gedrag van een afstandje en vroeg mezelf af waarom ik dit nu eigenlijk zo erg heb op dit moment.

Na mijn kruisband operatie was ik 4 kilo afgevallen en ben ik met name mijn spiermassa in mijn rechterbeen verloren. Ik ben nu 12 weken verder en weer rustig aan het opbouwen. Omdat ik zes maanden mijn benen niet heb kunnen trainen, was alles een beetje ingestort. Ik had 36% minder kracht dan links. Het mooie nieuws was wel dat ik er totale vrede mee had. Ik wist de oorzaak en kon er feitelijk niets aan veranderen. Door dat besef kon ik het accepteren en mijn iets wat minder strakke lijf geheel accepteren zoals het was.

Fitste oma van Nederland

Mijn personal trainer, Jasper Schmitz, belde mij op en stelde mij de vraag of ik niet weer een keer diep wilde gaan. Hij vond dat ik een mooi verhaal had; hersteld na een zware kruisbandblessure en ik word ook nog eens oma. Hij vroeg mij of ik een shoot wilde doen als ik straks oma ben en dan de fitste oma van Nederland wilde worden. Ik werd enthousiast en zei volmondig ja. Dit is ongeveer twee weken geleden.

Volvreten met suikers

Inmiddels vreet ik me al twee weken vol en vroeg ik me gisteren voor het eerst bewust af waarom. Ik ben namelijk normaal gesproken helemaal niet zo van de taartjes, ijsjes, patat, kaassoufflés etc. Er was zelfs een avond dat ik uit mijn bed ben gestapt en vanille ijs in een kommetje heb gedaan en daar ook nog eens amaretto aan toe heb gevoegd. Ik stelde mezelf de vraag waarom en niet heel lang daarna viel het kwartje… Onbewust voelde ik een druk. Een megadruk om weer super fit te worden. Bewust was ik er niet zo bezig geweest met de toezegging aan Jasper, maar onbewust was er van alles aangezet. Ik denk nu dat ik nog even snel wilde genieten of misschien wel stress ervaarde omdat ik Jasper niet teleur wil stellen. Ik weet het niet precies, maar ik denk wel dat dit de reden is waarom ik zo aan het schransen ben geslagen.

Een eerlijk gesprek met mezelf

Als je patronen of gewoontes wilt veranderen, is het belangrijk dat je eerst bewust wordt van je patroon of je gewoonte. Nu ik me bewust ben geworden van het feit dat het me stress geeft om weer fit te worden, kan ik mezelf afvragen; wat wil ik echt? Wat is er echt belangrijk? Ik vind gezond leven en eten belangrijker dan benen zonder cellulite en een sixpack. Waarom zou je dan weer zo diep gaan? Heb je iets te bewijzen? Nee, ik heb niks te bewijzen. Ik heb heb dit al meerdere keren voor mezelf gedaan en mijn bewijsdrang naar de buitenwereld is verdwenen nadat ik mijn vader door middel van ‘familie-opstellingen’ op de juiste plek heb gezet. Lees daarover meer in deze blog: Trauma’s oplossen.

Wat is dan de reden dat ik ja heb gezegd tegen deze uitdaging? Ik wil wel graag weer fit worden. Ik denk onbewust dat het altijd alles of niets moet zijn, maar er is ook nog een tussenweg. Een weg die veel gezonder is voor mij omdat ik mezelf niets ontzeg en kan genieten op bepaalde momenten. Okay, dus wat staat mij nu te doen? Jasper bellen dat ik graag met hem ga trainen en het ook heerlijk vind om de kracht in mijn benen weer terug te krijgen, maar ook aangeven dat ik niet meer uit bakjes wil eten en mijn eten zo wil afwegen. Er valt een last van me af nu ik tot deze conclusie ben gekomen. Ik ben ook meteen van de kwarkbollen met suiker afgebleven die op kantoor lagen.

Gewoonte veranderen

Een gewoonte veranderen kan. Dit is uit meerdere onderzoeken gebleken. De tijdsduur daarvoor ligt tussen de 18 en 245 dagen. Dit hangt per persoon af. Eén van de belangrijkste punten is de motivatie. Waar een wil is, is een weg. Mijn moeder zei altijd: “Ik kan het niet, betekent, ik wil het niet.” Als je je bewust bent geworden van je gewoontes en/of gedrag, kan je het analyseren. Wanneer eet ik suiker? Welke momenten van de dag? Doe ik het ook als ik voldoende heb gegeten of voldoende heb geslapen? Doe ik het meer op drukke dagen dan op minder drukke dagen? Al dat soort vragen zijn belangrijk om aan jezelf te stellen. Zo kan je onderzoeken waarom je doet wat je doet en het bewust gaan veranderen. Ik merk aan mezelf dat ik op de dagen waarin ik minder dan 6 uur heb geslapen, de kans groter is dat ik ga snoepen. Ik zorg dus dat ik op die dagen mijn eten beter voorbereid en geen snoep in mijn buurt heb.

Lichamelijke verslaving

Suiker is erg verslavend. Daarom ben ik van mening dat halveren van snoepen weinig zin heeft. Je lichaam blijft er dan continu naar vragen. Ook is de kans dat je weer doorslaat en de hele zak opeet groter dan dat je niets eet. Maar als je stopt met suiker, kan je je even goed beroerd worden. Bij mij is dag 3 altijd het ergste, dan krijg ik hoofdpijn en ben ik erg moe. Daarna is het over. Ik heb een collega die ook een keer is gestopt en toen 14 dagen ziek is geweest met serieuze afkickverschijnselen. Ze is er doorheen gegaan en had uiteindelijk veel meer energie. Het was het helemaal waard.

Focus op wat je wel mag eten en niet op wat je niet mag eten. Het heeft natuurlijk geen zin om jezelf continu te kwellen met wat er niet in je schema past. Besteed enkel aandacht aan wat je wel mag eten en kap je gedachten over wat je niet mag eten meteen af.  Als je de mist in gaat, maak er dan geen big deal van. Vergeef jezelf en begin meteen weer opnieuw.

Bereid je eten voor en zorg dat je geen honger hebt. Eet regelmatig en lekker veel eiwitten voor een verzadigd gevoel. Ook alcohol zit vol suikers. Wil je helemaal van je verslaving af, dan raad ik je aan om voorlopig ook met alcohol te stoppen. Wil je in het weekend graag wat drinken, kies dan voor één glaasje rode wijn of wodka.

Meer informatie over voeding en inspiratie voor een gezonde levensstijl? In de herziende editie van Fajah’s bestseller Killerbody Dieet, nu bekend als Killerbody Lifestyle, vind je alle informatie die je nodig hebt om van start te gaan.