In deze blog ga ik dieper in op afvalstoffen in ons lichaam. Wat zijn het precies, waar komen ze vandaan, wat doet je lichaam om ze te verwerken en wat kan je zelf doen om je lichaam te ondersteunen?
Afvalstoffen in je lichaam
In ons dagelijks leven krijgen we diverse schadelijke stoffen binnen vanuit onze omgeving. Denk bijvoorbeeld aan sigarettenrook, smok, medicijnen, verzorgingsproducten en alcohol. Ook de cellen in ons lichaam creëren afvalproducten die ons lichaam moet verwijderen. Zolang ons lichaam deze afvalstoffen op een efficiënte manier weet te verwijderen is er weinig aan de hand. Het kan ook zo zijn dat je lichaam moeite heeft met het opruimen van afvalstoffen, waardoor je uiteenlopende klachten kunt krijgen. Denk onder andere aan vermoeidheid, slechte concentratie, aankomen, constipatie, huidproblemen en hoofdpijn.
Hoe je lichaam afvalstoffen verwijdert
Je lichaam kent diverse manieren om afvalstoffen te verwijderen. De belangrijkste is je lymfesysteem. Door je hele lichaam heen vind je lymfeklieren of lymfeknopen waar lymfevocht doorheen stroomt via een groot netwerk van vaten vergelijkbaar met bloedvaten. Het lymfesysteem verzamelen afval, ziekteverwekkers, ongunstige indringers en beschadigde cellen via het lymfevocht en maakt deze onschadelijk in de lymfeklieren. In de lymfeklieren zitten namelijk witte bloedcellen die afvalstoffen onschadelijk kunnen maken. Vervolgens geven ze deze onschadelijk gemaakte stoffen door aan het bloed zodat het via de urine en ontlasting het lichaam kan verlaten.
Dit lymfenetwerk is dus eigenlijk de vuilnisman of reinigingsdienst van je hele lichaam. Een andere belangrijke taak van het lymfesysteem is het verwijderen van overtollig vocht. Als je lymfeklieren het zwaar hebben of veel afval te verwerken hebben kan je merken dat ze wat opgezwollen zijn, dit gebeurt bijvoorbeeld bij een infectie of ontsteking ergens in je lichaam.
Naast je lymfesysteem speelt je lever een grote rol als het gaat om het verwerken van afvalstoffen. De lever is na je huid het grootste en zwaarste orgaan van je lichaam. Een van de taken van de lever is het onschadelijk maken en afvoeren van allerlei schadelijke stoffen. Dit doet de lever door afvalstoffen uit het bloed te filteren die door andere delen van het lichaam zijn gecreëerd. Als je bijvoorbeeld sport en je spieren verzuren maak je melkzuur aan. Dit melkzuur wordt door de lever verwerkt en onschadelijk gemaakt. Soms kunnen stoffen door het lichaam hergebruikt worden of wordt het van de lever via de darm uitgescheiden.
Wat je kan doen om je lichaam te helpen
Een van de belangrijkste dingen die je kan doen om je lichaam te helpen met het verwerken en onschadelijk maken van afvalstoffen is bewegen. Simpelweg niet teveel zitten en veel rondlopen en met je lichaam bezig zijn maakt al een groot verschil. Juist in deze periode waarin velen van ons thuis zijn is bewegen essentieel. Klik hier voor de trainingsvideo’s die je daarbij kan helpen.
Je kunt specifiek je lymfesysteem stimuleren door rebounding. Rebounden is springen op een (kleine) trampoline. Ongeveer 15-20 minuten per dag is voldoende om het lymfevocht sneller te laten stromen en je bloedsomloop en bloedstroom te verbeteren. Andere methoden om je lichaam te ondersteunen zijn periodiek detoxen, gezond eten en voldoende water drinken. En natuurlijk de klassieker: minder stress en meer rust.
Daarnaast is (bindweefsel) massage een goede methode om afvalstoffen af te voeren, omdat je ook hiermee het lymfesysteem helpt. Afvalstoffen kunnen zich namelijk ophopen in je bindweefsel en onder andere de kwaliteit van je huid zichtbaar beïnvloeden. Dit is het geval bij cellulite. Massage helpt je dus niet alleen de kwaliteit van je huid te verbeteren, maar ook om je lichaam gezond te houden.
Wil je thuis aan de slag met massage om cellulite tegen te gaan en je gezondheid te ondersteunen? Klik hier voor meer informatie over onze MKBM cellulite cups.
Alle Trainingsvideo’s die ik heb gemaakt voor jullie vind je hier!
https://holistik.nl/afvalstoffen/
https://www.mrchadd.nl/academy/vakken/biologie/het-lymfesysteem
https://link.springer.com/article/10.2165/00007256-200535060-00001