Wist jij dat er in een appel inmiddels 60% minder Vitamine C zit dan 20 jaar geleden en dat je in spinazie 76% minder Calcium vindt. Of dat er in broccoli nog maar 45% Magnesium terug te vinden in vergelijking met een aantal jaar geleden. Maar een heel klein percentage, 15%, van de mensen eet voldoende groente en fruit. Het minimale wat wij nodig hebben om ons lichaam de juiste voedingsstoffen te kunnen geven is 250 gram groente en 200 gram fruit.

Vitamine C
Vitamine C is van essentieel belang voor de aanmaak van collageen en andere bindweefsel moleculen. Wat betekent dat? Vitamine C ondersteunt ons lichaam in het gezond en elastisch houden van de bloedvaten. Vitamine C heeft daarom ook invloed op alle weefsels in ons lichaam waarbij structuur en stevigheid belangrijk is. Je kunt dan denken aan gewrichten, pezen, huid, spieren (waaronder de hartspier), botten en bindweefsel. Juist heel belangrijk in herstelperiodes! Niet te vergeten is natuurlijk de werking voor ons immuunsysteem. Het ondersteunt het lichaam in het opbouwen en behouden van een goede weerstand!

Supplementen
Belangrijk om te weten is dat tussen de 10-80% van de supplementen die je slikt wordt opgenomen in je bloed, maar daarvan wordt maar een percentage van ongeveer 5% daadwerkelijk opgenomen in je cellen. Dit heeft te maken met de weg die de supplementen, of eigenlijk de ingrediënten ervan, afleggen tot het moment dat ze worden opgenomen in onze cellen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je goed kijkt naar de kwaliteit en inhoud van de supplementen die je slikt of gebruikt.

Vitamine B12
Een ander belangrijk tekort is die van Vitamine B12. Doordat er uit een bloedonderzoek kwam dat ik zelf een Vitamine B12 tekort had ben ik onderzoek gaan doen. Onderzoek naar de klachten die horen bij een tekort. Vitamine B12 is essentieel voor een heleboel lichaamssystemen, onder andere voor een zenuwstelsel, je immuunsysteem, je hart-en vaatstelsel en voor je maag en darmstelsel. Omdat vitamine B12 zoveel invloed heeft op ons lichaam uit het tekort zich op vele verschillende manieren. Vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies, spierkrampen, maar bijvoorbeeld ook wanneer je moeite hebt met concentratie of vermoeidheid.

Kortom, het gebruiken en innemen van supplementen hebben wij allemaal nodig. Je kunt een super gezonde levensstijl hebben, een ontzettend strak en goed gebalanceerd voedingsschema, de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen is essentieel.

Deel dit met je vrienden!

Instagram