5 immuunboosters binnen handbereik

1) Minimaal 3 keer in de week bewegen!

Aangetoond is dat wanneer wij regelmatig bewegen de aanvallen van bacteriën en virussen minder toegelaten worden in ons lichaam. Daarnaast is er minder kans op ontstekingen wanneer wij onszelf een aantal keren per week lichamelijk inspannen. Juist nu wij veel meer aangewezen zijn op onszelf, de sportscholen gesloten zijn en velen van ons thuis zijn of blijven is het belangrijk om aandacht te besteden aan deze momenten. Ik heb trainingsvideo’s gemaakt die je vanuit huis kunt doen, klik hier voor de work-outs! Daarnaast heb ik speciaal voor iedereen die thuis aan de slag willen gaan het MKBM Fit at Home pakket samengesteld.

2) Koud douchen

Vele onderzoeken zijn er gedaan naar het effect van koud nadouchen. En… de resultaten ervan zijn positief wanneer we kijken naar de invloed op ons immuunsysteem. Wellicht ken je Wim Hof alias The Iceman wel? In de vele onderzoeken over het immuunsysteem en jezelf blootstellen aan kou kun je zien dat je lichaam minder heftig reageert op ziekteverwekkers. Dus wanneer je ’s ochtends voordat je onder de douche vandaan gaat even koud water laat stromen je jezelf een immuunbooster geeft!

3) Goede voeding die je darmflora ondersteunt

80% van de opgebouwde weerstand komt uit je darmen! Dat is nogal een statement en geeft direct aan wat gezonde en de juiste voeding voor je kan betekenen. Neem als voorbeeld gebroken lijnzaad. Lijnzaad ondersteunt je darmflora met vele vitaminen, mineralen en een heel belangrijk onderdeel is Alfa-linoleenzuur. Ik heb een uitgebreide blog geschreven over lijnzaad en de voordelen voor ons immuunsysteem. Klik hier om de blog te lezen.

4) Positieve mindset

De juiste mindset en een positieve instelling kunnen zeer veel invloed hebben op je immuunsysteem! Om je hiervan een voorbeeld te geven kijk ik naar het effect van een placebo. Een placebo is een “pil” waar geen actieve stoffen in zitten die helpen bij de klacht die je ervaart. Je denkt daarentegen dat de pil de klacht verhelpt. En dat gebeurt dan ook. Alleen is het niet de pil die je heeft geholpen maar de gedachten die je erover hebt. Zo werkt ook een positieve mindset en instelling op ons immuunsysteem. Een glas is half vol of half leeg… Jij hebt de keuze! Een oefening die je hier zeker bij gaat helpen is elke ochtend, wanneer je opstaat, schrijf je in een boekje 3 dingen waar je dankbaar voor bent in je leven. Dit kan van alles zijn; de mensen om je heen, de zon die schijnt, een nieuwe kans die je hebt gekregen of zelfs het kloppen van je hart.

5) Slaap voldoende

Neem je rust en slaap voldoende. Het klinkt zo gemakkelijk en eigenlijk… is dat het ook! Door voldoende rust te nemen en minimaal 7 à 8 uur per nacht te slapen, nemen het aantal cytokines in je lichaam toe. Cytokines zijn moleculen in je lichaam die geactiveerd worden tijdens een aanval van ziektekiemen. Zij spelen dus een rol bij de afweer van o.a. virussen!