Voor ieder persoon een andere calorie behoefte

//Voor ieder persoon een andere calorie behoefte
Voor ieder persoon een andere calorie behoefte

Project Description

Lichaamstypen van Dr William H. Sheldon.

Gewoon op straat of tijdens het sporten is het je vast al vaak opgevallen. Iedereen ziet er net even wat anders uit. Zo is de een net wat langer en dunner, waar een ander persoon net wat kleiner en breder gebouwd is. Door op je voeding en beweging te letten kan je veel aan deze uiterlijke kenmerken veranderen. Voor je begint aan het volgen van een strak trainingsschema is het verstandig eerst te achterhalen welk lichaamstype je hebt. Het lichaamstype bepaalt mede wat voor soort training en voeding het beste bij jou past.

De drie elementen die van invloed zijn op het menselijk fysiek zijn volgens William Sheldon de spieren, de maag en het zenuwstelsel. Deze zijn bij ieder persoon aanwezig, maar kunnen in hoedanigheid behoorlijk van elkaar verschillen. Per lichaamstype ligt de nadruk op één van deze drie elementen. Allemaal mooi en aardig, maar wat houden deze verschillende lichaamstypen nu allemaal in?

Endomorf

Iemand met een extreem endomorf lichaamstype heeft een zeer langzame spijsvertering. Hierdoor hebben deze mensen een ronder lichaam met meer vet verspreid over het lichaam en komen zij gemakkelijker aan in gewicht. Dit wil niet per definitie zeggen dat mensen met dit lichaamstype lijden aan overgewicht. Zo had een van de mooiste vrouwen ter wereld Marylin Monroe ook een endomorf lichaamstype. Voor mensen met dit lichaamstype is het van groot belang om goed op de voeding te letten en genoeg te bewegen. Op deze manier is het goed mogelijk om een meer mesomorf lichaamstype te ontwikkelen. Deze ontwikkeling is goed mogelijk aangezien personen met een endomorf lichaamstype vaak snel spiermassa ontwikkelen.

Mesomorf

Mensen met een mesomorf lichaamstype zijn breed gebouwd en hebben goed ontwikkelde spieren. Kunnen eten wat zij willen zonder zich hierover te veel zorgen te maken. Wanneer zij dit willen kunnen zij gemakkelijk in gewicht aan komen of juist verliezen. Voor vele is dit het gewenste lichaamstype. Door de juiste training en een juist voedingsschema te volgen is het voor veel mensen haalbaar. Ondanks al deze voordelen voor mensen met een mesomorf lichaamstype zullen zij ook discipline moeten opbrengen, wanneer zij een afgetraind lichaam willen.

Ectomorf

Het tegenovergestelde van endomorf zijn de mensen met een ectomorf lichaamstype. Zij zijn van nature vaak lang en dun gebouwd en beschikken over weinig spiermassa. Aankomen in gewicht is erg lastig voor deze mensen. Hun spijsvertering werkt namelijk zeer snel waardoor zij vaak op een constant gewicht blijven. Er zijn best wat mensen jaloers op deze dunne lichaamsbouw, echter is het lang niet altijd gewenst. De mannen hebben graag iets meer spiermassa en dit is moeilijk op te bouwen en te onderhouden. De vrouwen daarentegen verlangen dikwijls naar wat meer vrouwelijke rondingen. De mensen met deze lichaamstype zijn zeer geschikt voor duursporten, want zij beschikken over een groot uithoudingsvermogen.

Bepalen van lichaamstype

Er is een goede kans dat je jouw eigen lichaamstype in een van de bovenstaande omschrijvingen kan herkennen. Toch zijn de meeste mensen vaak geen extreme van één lichaamstype, maar een mix van alle drie. Vaak is een van de drie lichaamstype in deze mix echter dominant. Vroeger bepaalde William Sheldon op wel overwogen inschattingen welk lichaamstype iemand had. Deze methode was niet nuttig aangezien het in de wetenschap om herhaling draait. Andere wetenschappers moeten het onderzoek kunnen herhalen en dezelfde uitkomsten krijgen. Vandaar dat er moest worden gezocht naar een objectieve manier om dit te berekenen.

De meeste gebruikte methode om het lichaamstype te berekenen is de Heath-Carter meeting systeem. Hierbij worden handmatig verscheidene lichaamsdelen gemeten. Het is van groot belang dat deze berekeningen accuraat worden uitgevoerd. Bij deze metingen wordt het volgende gemeten: lengte, gewicht, omtrek bovenarm, omtrek kuit, vetpercentage op vier plekken en de breedte van je bovenbenen en dijbenen.

De uitkomsten van deze metingen geven een beoordeling per lichaamstype: endomorf, mesomorf en ectomorf. De beoordeling kan variëren van 1 tot 7 per lichaamstype en vindt altijd plaats in de hierboven benoemde volgorde. Iemand die een extreem endomorf lichaamstype heeft zou als volgt scoren: 7-1-1, een extreme mesomorf juist 1-7-1 en een extreme ectomorf weer 1-1-7. Zoals al eerder gezegd hebben de meeste mensen een mix van de drie lichaamstypen waar er één dominant is. Zo zou je kunnen denken aan scores als: 3-5-2, waar iemand dominant een mesomorf lichaamstype heeft. Al deze mogelijkheden worden weergegeven in figuur 2 hieronder.

Figuur 2: Heath-Carter metingen.

Mocht je het niet weten welk lichaamstype jij hebt laat dit dan meten! Zorg er wel voor dat je dit laat doen door een bevoegd persoon hiervoor. Op verschillende websites zijn testen die je kunt uitvoeren om er achter te komen, maar neem ook de deskundigheid/geloofwaardigheid van deze sites in gedachten mee. Je bent niet gedurende je hele leven slechts één lichaamstype. Met de juiste discipline, een goede training en voedingsschema kan je alles bereiken wat jij wilt! Ga dus volledig voor jouw doel en laat je adviseren door deskundigen!

Heb jij beide Killerbody boeken al in huis? Bestel ze hier!

Details

Categories: